CULTURA
- Redacció

L'IEI posa a l'abast dels pobles de menys de 3.000 habitants espectacles culturals a preu reduït

L'organisme porta 25.000 euros a 14 companyies per abaratir el catxet de cara a la contractació que facin els ajuntaments. Es preveuen dues actuacions per comarca fins a final d'any.

(foto: IEI)

El pati de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) va acollir ahir dimarts la presentació del catàleg “Tardor a Escena”, un projecte que pretén reactivar els espectacles culturals en poblacions de menys de 3.000 habitants posant al seu abast les creacions de 14 companyies lleidatanes a preu reduït gràcies al suport de l'IEI. L'acte va comptar amb la participació d'Estefania Rufach, vicepresidenta de l'IEI, Joan Josep Ardanuy, director de l'IEI, Ramon Caballol, president de l'Associació Territori a Escena Lleida, i David Lesan, coordinador de projectes d'aquesta mateixa entitat.

En aquesta iniciativa es busca, sobretot, reactivar el sector cultural en poblacions lleidatanes de menys de 3.000 habitants, que l’organització considera que són “les que més carències i febleses presenten en aquest àmbit”. Concretament, es posa al seu abast un catàleg amb una cartellera d'espectacles de les companyies del Territori a Escena Lleida, en aquest cas 19 espectacles de 14 companyies, que es podran programar fins el 31 de desembre del 2020.

El projecte està pensat per fer un total de 32 actuacions repartides per les 14 comarques de la província, amb la intenció que siguin dues a cada comarca. L'IEI farà una aportació de 25.000€ al projecte, uns diners que seran repartits a parts iguals entre les 14 companyies amb un import de 1.377€. Aquest import serà destinat exclusivament a subvencionar els catxets dels espectacles per abaratir el cost pels ajuntaments. Cada companyia decideix el nombre d'actuacions en funció del catxet de l'espectacle.

Les companyies que formen part del catàleg són Sac Espectacles (amb l'obra 'Danscircant'), El Sidral ('L'aneguet lleig' i 'Històries impossibles), Mai tant teatre per a tothom ('No ploris!' i 'Els pastorets de la muntanya'), Nurosfera ('Solitud a Stromboli'), Improvistos Krustys Show ('Beatbox Circ' i 'Tot és possible'), La Cremallera Teatre ('Estanis, l'home dels oficis'), Companyia Els Salats ('La gran festa'), Alea Teatre ('Atlantis'), Miscel·lània Teatre ('Il·lia'), Talia Teatre ('El Patufet Valent'), La Pantomima ('M'he portat bé'), Nopatiskos Teatre ('Passem una estona?'), Efimer ('Traps'), Sound de Secà ('Emorio') i Mag Lari ('Una nit amb el Mag Lari').

L'Associació Territori a Escena Lleida (TELL) és una entitat sense afany de lucre de caràcter professional en el sector de la programació cultural i les arts escèniques. En l'actualitat formada per 14 companyies lleidatanes amb una àmplia trajectòria professional al territori en les especialitats de les arts de carrer, el teatre, el circ, els titelles i la música.