PATRIMONI
- Redacció / Tarrés

Tarrés refà un mur de pedra seca de 16 metres que havia caigut pels aiguats

Amb una tècnica poc comuna a la comarca però que dona molta solidesa i durabilitat a l'estructura.

(foto: Aj. Tarrés)

L’1 de setembre van començar a Tarrés les obres per refer un mur de pedra seca que s’havia esfondrat amb els aiguats de l’octubre de l’any passat. Els ajuts pels desperfectes d’aquell episodi ja indicaven que calia reposar els elements fets malbé i, per tant, si el mur era de pedra seca s’havia de tornar a fer de pedra seca. En aquest cas, però, la reconstrucció té la particularitat que es fa amb una tècnica que, segons explica l’alcalde, Ramon M. Arbós, “no és gens habitual a les Garrigues”.

Es tracta d’un mètode que s’ensenya a l’escola francesa de pedra seca i que consisteix en dotar l’estructura d’una base tan ampla com la meitat de l’alçada, és a dir, si el mur fa 4 metres d’alt, com en aquest cas, la base en fa 2, i a mesura que puja es va estrenyent. Això fa que l’obra sigui molt sòlida i, per tant, duradera en el temps. Durant la construcció es treballa en les dues cares del mur, tot i que en el procés final s’omplirà de terra la de darrere i només en quedarà una a la vista. “És un mètode que ens va proposar la mateixa empresa que vam escollir i que es dedica exclusivament a la pedra seca”, explica Arbós. Es tracta de Relleu i Entorn Associació, de Lluís Chabuch i Albert Gavaldà, originaris de Figuerola del Camp i Alcover, respectivament.

El mur està situat darrere de l’edifici del Sindicat, en el que seria l’espai vinculat a l’escola A Cau de Bosc, i fa 16 metres de llarg i 4 d’alt. S’espera que els treballs finalitzin a finals d’octubre.