ENERGIES
- Redacció

Projecten quatre centrals solars fotovoltaiques de dimensions similars a la termosolar de les Borges

Totes quatre les promou una mateixa empresa, amb seu a Madrid. Una d'aquestes, que es vol fer entre l'Albi i Vinaixa, seria la tercera més gran de Catalunya.

(imatge: GoogleEarth)

A més de l'eòlica, el decret d'energies renovables del passat novembre ha suposat l'aparició de multitud de projectes de centrals solars fotovoltaiques a les Garrigues. De moment n'hi ha 8 de sol·licitades, que se situarien als termes de Castelldans, Juneda, Cervià, l'Albi-Vinaixa, el Cogul-Granyena, Sarroca i Llardecans. D'aquestes, però, en destaquen quatre per les dimensions, d'entre 80 i 102 hectàrees de superfície, semblant a l'actual central termosolar de les Borges Blanques, que en fa 96 i va ser posada en funcionament l’any 2011, aleshores impulsada per Comsa-Emte i Abantia.

Els quatre grans projectes fotovoltaics que hi ha sobre la taula són a l'Albi-Vinaixa, a Castelldans, a Cervià i al Cogul-Granyena i tots quatre els promou una mateixa empresa matriu, Ignis, amb seu a Madrid, que els ha batejat com Macarelleta, Galera, Calella i Adeje, respectivament. Ignis és la mateixa empresa que, també a través de diferents noms, ha projectat fins a 7 grans centrals de dimensions similars al terme d'Alcarràs. Unes i altres estan entre les més grans que hi ha en tramitació a Catalunya. Macarelleta Solar, als termes de l’Albi i Vinaixa i de 102,3 hectàrees de superfície, seria la tercera més gran de les que hi ha projectades al país.


En groc, la ubicació dels quatre projectes. (font: Generalitat)

A més de les dimensions, cada un d’aquests quatre projectes té molta més capacitat de potència elèctrica que la central termosolar de les Borges. Aquesta té 22,5 MW i les centrals projectades en tenen 47,16 cada una. Entre les quatre, per tant, sumarien una capacitat de més de 188 MW. De moment, els projectes han estat registrats a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, que n’ha de determinar la viabilitat.