JUDICIAL, POLÍTICA
- ACN/Redacció / Arbeca

El TSJC condemna Ramona Barrufet a 20 mesos d'inhabilitació i 30.000 euros de multa

El tribunal sentencia el mateix als quatre exmembres de la Mesa del Parlament acusats de desobeir el Tribunal Constitucional l'any 2017.

(foto: ACN/Pol Solà)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha condemnat a 20 mesos d'inhabilitació per càrrec públic electe els exmembres de la Mesa del Parlament, entre els quals l’arbequina Ramona Barrufet. A més de Barrufet, també han estat condemnats Lluís Corominas, Anna Simó i Lluís Guinó, per haver desobeït el Tribunal Constitucional en haver tramitat, l'any 2017, iniciatives parlamentàries a favor de la independència i de l'1-O vetades pel tribunal. Els exmembres de la Mesa hauran de pagar una multa de 30.000 euros cadascun.

A més de no poder concórrer a pròximes eleccions durant aquests 20 mesos, la inhabilitació suposa també que Barrufet deixi de ser regidora de l’Ajuntament d’Arbeca, on té acta des del 1999, a no ser que es deixi la decisió en suspens mentre no es resolgui un possible recurs al Tribunal Suprem. Des de l’any 2018, l’exdiputada arbequina és assessora del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

L'altra jutjada, l'exdiputada de la CUP Mireia Boya, ha estat absolta ja que, a diferència de la resta de processats, no va ser advertida nominalment pel Tribunal Constitucional i no ostentava una posició d'intervenció en els fets compatible amb el delicte de desobediència.