AGRICULTURA
- Redacció

Les Garrigues concentren un terç dels ajuts d'Agricultura pels aiguats

123 propietaris rebran un total d’1,7 milions d’euros per recuperar el potencial productiu de les finques. En total a Catalunya s’han atorgat 5,4 milions, on destaca també l’Empordà.

(foto: Xavi Minguella)

El Departament d'Agricultura ha resolt la convocatòria d'ajuts per a la recuperació del potencial productiu de les finques afectades pels aiguats de l'octubre del 2019 i del gener del 2020 i, de les 16 comarques on se n'ha atorgat, les Garrigues és la que concentra una quantitat més alta de diners, 1,7 milions d'euros, seguida de l'Alt Empordà, amb 1,2 milions, i el Baix Empordà, amb 1 milió, i és que aquestes són les tres comarques amb una superfície afectada més gran, de 1.060, 2.380 i 2.874 hectàrees, respectivament.

Major nombre de beneficiaris
Els ajuts consistien en una o dues modalitats. D'una banda, per a les despeses de restitució del potencial productiu -tant dels aiguats de l'octubre com del gener- i, de l'altra, per compensar càrregues financeres d'operacions de finançament per a actuacions d'inversió amb l'Institut Català de Finances (ICF), amb la bonificació del 100% dels interessos. La immensa majoria de sol·licituds, 512 de les 516 totals, corresponien a la primera modalitat, de les quals se n'ha acabat aprovant 380.

En nombre de beneficiaris, les Garrigues és també la comarca amb més casos, 123, mentre que a l'Alt i el Baix Empordà són 67 i 84. Pel que fa al Segrià, l'import atorgat pel departament és de 129.259 euros per a 19 sol·licitants i una superfície de 98 hectàrees i al Pla d'Urgell és de 174.097 euros per a 8 sol·licitants i 89 hectàrees. Al conjunt de Catalunya, la suma total dels ajuts ascendeix a 5,4 milions.

Valoració positiva d'Unió de Pagesos
La resolució dels ajuts ha estat ben rebuda per Unió de Pagesos, que considera que, un cop el DARP ha fet les valoracions del grau d'afectació de les finques i ha resolt les sol·licituds presentades, els mòduls aplicats a les zones afectades de les Garrigues i el Segrià "han estat adequats per ajudar a refer els danys a les finques afectades", amb els mòduls corresponents i distingint les propietats amb assegurances per més del 50% de superfície i les que no hi arriben. UP demana, això sí, que el Govern ara sigui "diligent" a l'hora de pagar els ajuts per no comprometre la viabilitat de les finques afectades.

Les afectacions pel temporal de l'octubre a les Garrigues van ser, sobretot, en finques de vinya, ametllers, oliveres i cereal, que també van patir nombrosos desperfectes en marges de pedra seca. També cal destacar l'afectació ocasionada pel desbordament de la Femosa i els seus afluents a la zona baixa de la comarca i al seu pas pel Segrià, que va provocar danys en fruiters; la força de l'aigua va tombar o arrencar arbres de finques de cultius extensius, que en alguns casos van quedar sense terra vegetal, i hi va haver desperfectes en canonades de reg, ponts i camins a causa del desbordament de rieres, torrents i barrancs.