AGRICULTURA
- Redacció / Torregrossa

Rècord de pinso a la planta de la cooperativa d’Ivars a Torregrossa

De les 303.000 tones produïdes per la cooperativa d’Ivars, el 38% s’han fabricat a Torregrossa, un percentatge en augment els últims anys dins de l’entitat.

La planta que té la cooperativa d'Ivars a Torregrossa va guanyant cada vegada més pes dins de l'entitat, almenys pel que fa a la fabricació de pinso, que el 2019 va ser de 116.000 tones, la xifra més alta dels últims anys i que representa un 38,2% de la producció total de la cooperativa, quan cinc exercicis abans era del 34%. El centre torregrossí es consolida, doncs, com la segona gran pota del projecte en aquest àmbit, que té la fàbrica d'Ivars com la principal, amb un 55,9% del pinso produït, i la de la Fuliola com la tercera, amb un 5,9%.
Segons l'informe anual del 2019, que s'ha fet públic aquest novembre, la cooperativa d'Ivars ha produït un total de 303.797 tones de pinso, un 0,48% més que l'any anterior.

Tot i que ha crescut el percentatge del pinso per a boví i per a oví, la majoria continua (56%)  sent per al sector porcí i, dins d'aquest, majoritàriament per a porcí d'engreix. Destaca, en aquest sentit, la disminució de l'ús d'antibiòtics en l'alimentació. L'any 2018 va entrar en vigor la llei del medicament que prohibeix posar més d'una premescla medicamentosa als pinsos i, a la fàbrica de Torregrossa, els antibiòtics s'han reduït dràsticament (cosa que no ha estat en tanta mesura a la planta d'Ivars) i s'han superat les auditories per tenir la certificació Global GAP.

D'altra banda, l'informe anual també destaca el bon any que va ser el 2019 per a la cooperativa d'Ivars pel que fa a la comercialització de porcí, tant pel preu mig del porc d'engreix a Mercolleida com per l'augment rècord de les exportacions a països tercers, centrat sobretot al mercat xinès. En total, la cooperativa ha comercialitzat 570.000 porcs.
El 2019, la cooperativa d'Ivars va facturar un total de 181 milions d'euros en total, la xifra més alta dels últims anys, que s'aproxima a les registrades el 2012-2013. Al Consell Rector de l'entitat hi ha, entre altres, els junedencs Ramon Armengol Torrent (Cercle Tancat SL) i Josep Gelonch Bosch (Les Garrigues SCP) i Jordi Segura Sarlé, del Soleràs.