ENERGIES
- Redacció / El Vilosell , L'Albi

Projecten un altre parc eòlic, ara entre l'Albi i el Vilosell

El promou l’empresari aragonès Fernando Samper, que també en promou un entre Almatret, Maials i Seròs, i constaria de 14 aerogeneradors.

L’allau de projectes eòlics a la comarca continua. Als 170 aerogeneradors que hi ha sobre la taula, ara se n’afegeixen 14 més que l’empresa Fernando Sol SL, propietat de l’aragonès Fernando Samper, té intenció d’erigir entre l’Albi (11) i el Vilosell (3), amb el nom de parcs eòlics els Gorgs i les Guàrdies. Aquest projecte, registrat a la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat el passat 20 de novembre, s’ha fet públic avui i està pendent, com quasi tota la resta, de l’aval que hi doni el Govern sobre la viabilitat de l’emplaçament; un emplaçament que ocuparia el triangle entre el riu Gorgs, el riu Set i la carretera de l’Albi al Vilosell.

Aquest era un dels dos únics espais lliures que quedaven sense molins al sud de la comarca, ja que si prosperen tots els projectes, la franja d’aerogeneradors seria pràcticament contínua des d’Almatret fins a Tarrés, amb més de 300 aparells (actualment n’hi ha 131 en funcionament). L’altre espai que quedava lliure era el del terme de Juncosa. De moment, dels nous projectes presentats s’han autoritzat els de la Llena (molt a prop d’aquest de l’Albi i el Vilosell), el de Solans (entre Llardecans i la Granadella) i el de Vencills, a Almatret.

Els dels Gorgs i les Guàrdies no són els únics projectes energètics que promou Samper a les Garrigues. El mateix empresari aragonès -procedent del gegant del porcí Grupo Jorge- ja està darrere del parc eòlic Basses Roges 1, que vol instal·lar 9 aerogeneradors entre Almatret, Maials i Seròs, i de tres parcs solars fotovoltaics entre Almatret i Maials, de quasi 200 hectàrees de superfície en total.