ENERGIES
- Redacció

L’exconseller Josep Grau busca emplaçaments a la comarca per als grans projectes eòlics i solars

El mollerussenc exerceix com a assessor extern d'empreses que es dediquen a la gestió i tramitació d'aquest tipus d’instal·lacions.

(fotos: ACN)

Josep Grau, expresident de la Diputació de Lleida, exconseller d'Agricultura, exdiputat al Parlament i expresident del consorci empresarial Aigües del Segarra-Garrigues, és una de les persones que treballa per a la implantació de grans projectes eòlics i solars que en els darrers mesos proliferen a la comarca. Grau ja va entrar en el terreny de les renovables l'any 2009 com a president de l'empresa Ingal, junt amb el que també seria conseller d'Agricultura, Jordi Ciuraneta, i amb Isidro Roca Miralpeix i Josep Anton Arnó Ibarz, entre altres.

Ara, el mollerussenc exerceix com a assessor extern d'empreses que es dediquen a la gestió i tramitació d'instal·lacions eòliques i solars i, en aquest sentit, és un dels que busca emplaçaments on construir-los i fa d'intermediari entre empreses, ajuntaments i propietaris de terrenys. Segons va publicar el diari Segre, Josep Grau ja va acompanyar, a l'estiu, els representants de l'empresa Blueprom a les reunions amb ajuntaments del Pallars sobre les grans centrals solars projectades en 700 hectàrees de la zona, unes centrals que han aixecat l'oposició de part de la ciutadania, aplegada en la plataforma Salvem lo Pallars, que qualifica el projecte d'"especulatiu" i reclama una consulta ciutadana. 

A les Garrigues, Grau ha visitat almenys quatre consistoris de municipis de zones on s'han acabat presentant projectes per a construir centrals eòliques i solars fotovoltaiques, algun dels quals tramitat per la mateixa Blueprom que treballa al Pallars. Aquesta empresa és propietat de Francesc Carulla, facilitador conegut ja a les Garrigues, on ha promogut diversos projectes amb el nom de Tarraco Eòlica o sota altres denominacions empresarials. Entre els clients de Blueprom hi ha Eolia Renovables i Forestalia, dues de les grans firmes que impulsen projectes eòlics i solars a Almatret i Llardecans. Blueprom també participa en el parc eòlic projectat a la serra de la Llena.