AGRICULTURA, CLIMATOLOGIA
- Redacció

El sector agrari alerta de l'afectació a les oliveres i temen les properes glaçades

Els principals sindicats demanen ajudes a les administracions pels danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes de la neu.

Imatge de l'afectació en un camp d'oliveres d'Arbeca. FOTO: Josep M. Perelló

Tot i que caldrà esperar alguns dies per fer una valoració més acurada dels danys que el temporal de neu ha causat als cultius garriguencs ja es preveu que els gruixos, que han superat el mig metre en diversos punts de la comarca, hagin provocat un gran nombre d'esquinçades i branques trencades, sobretot en oliveres. Per aquest motiu, els sindicats agraris demanen a les administracions molta celeritat a l'hora de fer les valoracions corresponents, a més de reclamar ajudes per a la recuperació dels cultius i les infraestructures agràries afectades. A més, els pagesos temen que les baixes temperatures previstes pels pròxims dies, amb especial intensitat durant les nits, puguin provocar més danys.

Tant Unió de Pagesos (UP) com Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ja han expressat la seva preocupació per l'estat amb el qual han quedat els cultius de les zones del país on la intensitat del temporal Filomena ha estat més acusada, entre les quals la zona de les Garrigues, tant a la comarca administrativa com a les històriques. De fet, el trencament de les branques farà que els pagesos hagin de podar-les i això pot reduir la producció de l'arbre durant els pròxims 2-3 anys. A més, els cultius intensius, o 'superintensius', que es caracteritzen per tenir menys estructura llenyosa, poden patir més afectació, ja que la neu acumulada pot fer plegar tota la filera d’arbres.

Així, UP demana a les administracions mesures de suport per pal·liar els danys als cultius i la reparació de les infraestructures agràries malmeses pels efectes del temporal. El sindicat també demana celeritat a l'hora de dur a terme les valoracions dels danys per tal de poder prendre mesures de manera ràpida i efectiva perquè, entre altres qüestions, es pugui tenir en compte la reducció de mòduls de l'IRPF per danys meteorològics.

Per la seva banda, JARC demana al DARP ajudes directes per a pal·liar aquests danys, com a mesura excepcional, d'igual manera que ho va fer arran de les afectacions pel temporal Glòria. Lluis Gaya, cap sectorial de l'Olivera de JARC, adverteix que "encara haurem d'estar pendents de com evoluciona el temporal durant els pròxims dies" i recorda que la situació podria agreujar-se com va succeir el 2001, i les oliveres es van congelar.

Pel que fa a l'efecte que pugui tenir la nevada en l'actual campanya de l'oliva, tot i que caldrà esperar uns dies per prendre les decisions corresponents, els gruixos de neu acumulada fan preveure que la campanya s'acabi en sec o bé, que no s'acabi de completar del tot.

El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau, calcula que, de mitjana, les cooperatives garriguenques ja han completat més del 80% de la campanya, però amb la neu acumulada, se'ls farà difícil arribar a completar-la "D'aquí tres o quatre dies ja podrem dir alguna cosa amb més seguretat, però pel que es veu, serà difícil arribar a moltes zones del terme, ja que la neu es mantindrà durant dies, a més, quan es fondrà, quedarà el terra humit i això farà que el procés de recol·lecció sigui molt complicat. Veurem com evoluciona, però jo diria que aquesta campanya s'acabarà de pressa" diu Dalmau.

Per la seva banda el president la cooperativa Sant Isidre de Juncosa, Albert Guiu, explica que encara confien completar la campanya "Ja tenim entre el 90 i el 95% de collita al molí. Tot i això, encara hi ha alguns socis que o bé resseguien o es trobaven en la part final de la collita, esperem que, un cop restablerta la normalitat, puguin finalitzar i, així poder tancar la campanya 2020-21, que enguany a Juncosa s'enfilarà per sobre els 4 milions de quilos d'oliva" diu Guiu.

La mateixa situació la trobem a Maials. El president de la cooperativa, Francesc Teixidó lamenta que recentment havien calculat que els hi quedaven uns 10 o 12 dies de collita per completar la campanya "Ja hem molturat entre 5,3 i 5,4 milions de quilos d'olives i confiàvem a arribar als 5,5 en aquests darrers dies. Caldrà veure quina afectació hi ha als arbres i, en conseqüència, intentar completar la campanya de la millor manera" clou Teixidó.