ENERGIES
- Redacció

Es reactiva la Coordinadora les Garrigues per una Eòlica Sostenible

Avui mateix s'ha conegut un altre projecte, ara a Fulleda, on s'erigirien els aerogeneradors de més potència proposats fins ara.

(foto: arxiu)

La proliferació de projectes per construir encara més centrals eòliques i, ara també, macroparcs solars fotovoltaics a la comarca ha fet reactivar la Coordinadora les Garrigues per una Eòlica Sostenible, que va néixer l’any 2009 arran de les Zones de Desenvolupament Prioritari, els espais que va delimitar el Govern per ubicar-hi tots els projectes eòlics del moment i que a les Garrigues afectava especialment les poblacions de Maials, Almatret i Llardecans. En aquell moment, la coordinadora va promoure l’Acord Comarcal per l’Energia Eòlica Sostenible i va recollir 1.700 adhesions.

Ara, les entitats han cregut oportú reprendre les mobilitzacions i plantejar “la necessitat de fer un desplegament racional i ordenat d’aquestes energies, allunyat de l’allau indiscriminat de projectes que amenaça amb una massificació que, de fet, en alguns municipis ja es produeix”, expliquen. De moment, formen part de la Coordinadora (que ha afegit el nom la qüestió solar) l'Ateneu Popular Garriguenc, l'Associació pel Foment de Turisme a les Garrigues, el Centre Excursionista les Borges-Garrigues, la Banqueta, Ipcena, Trenca i el Centre d'Estudis de les Garrigues.

Algunes d’aquestes entitats ja van presentar al·legacions a l'acord de la Ponència d’Energies Renovables en relació a la central eòlica de la serra de la Llena promoguda per Endesa i que, malgrat tot, ha estat autoritzada pel Govern. La Coordinadora ha redactat el manifest "Salvem la Serra de la Llena", que ha començat a rebre suports i no descarta iniciar un contenciós administratiu, com ja es va fer el 2009 junt amb altres organitzacions del país.

En aquesta nova fase, la Coordinadora té la intenció de fer xerrades i taules rodones sobre la matèria, la primera de les quals s’ha convocat el dimarts 19 de gener a la tarda, de manera virtual, sota el títol “L’allau d’energies renovables a les Garrigues, què podem fer?”, que comptarà el geògraf Sergi Saladié, l’ambientòleg Ramon Queralt i la viticultora Pili Sanmartín, del celler Bàrbara Forés, a la Terra Alta.

Vuit molins més a Fulleda
Mentre s’anunciava la reactivació de la Coordinadora, la Generalitat feia públic un nou projecte eòlic a les Garrigues, en aquest cas a Fulleda. Promogut per Enel Green Power -propietària d’Endesa-, constaria de vuit aerogeneradors que es construïrien a la serra de les Auberes i voltants del fondo de Matallongues, prop dels molins de Vilobí que ja hi ha en funcionament a la zona. Els aerogeneradors d’aquest nou projecte serien els més potents de tots els instal·lats i projectats fins ara, amb una potència instal·lada de 6,2 MW cada un.