AGRICULTURA
- ACN

Jordà promet ajuts per als productors d'oli afectats pel temporal de neu però sense concretar xifres

La consellera ha explicat que els criteris per atorgar els ajuts dependran de les característiques dels conreus, secà o regadiu, ecològic o convencional així com l'edat dels arbres. 

La consellera Teresa Jordà a la visita que ha fet a Horta de Sant Joan. FOTO: Jordi Marsal/ACN

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha promès una línia d'ajuts per als productors d'oli afectats pel temporal Filomena amb l'objectiu de recuperar el potencial productiu de les explotacions. Jordà, que no ha concretat ni la xifra total ni els mecanismes que s'activaran per fer efectius aquests recursos. De moment, només ha avançat que seran ajuts destinats a agricultors professionals i que s'adaptaran en funció de les característiques dels conreus -secà o regadiu, ecològic o convencional així com l'edat dels arbres-. 

La qüestió s'abordarà en una pròxima reunió de la taula sectorial de l'oli, segons ha avançat. Els ajuts formarien part de les mesures a curt termini que el Departament preveu per garantir la continuïtat del sector i mantenir la seva professionalització. A la llarga, però, l'objectiu és que els conreus de secà acabin integrant-se també en la cobertura de les assegurances agràries. 

Actualment, al conjunt de Catalunya només s'assegura un 40% de tot el cultiu però a llocs com el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre no s'arriba ni al 2%. En canvi a les Garrigues si que s'assegura fins al 40% però a altres punts de la demarcació de Lleida només s'arriba al 25%.  

"Hem d'avançar cap a un nou model d'assegurances. No pot ser que la majoria d'agricultors no assegurin. No ho fan perquè no vulguin, sinó perquè no els surt a compte. Tenim un problema de base sobre com està concebuda l'assegurança, i això és el que hem de treballar, i el que hem de reclamar. Estem en uns moments en què les inclemències meteorològiques, fruit del canvi climàtic, estan afectant als nostres productors, que són els que ens proveeixen d'aliments, no pot ser que no tinguin la màxima cobertura possible per poder garantir aquesta producció. El Govern del país serà al seu costat per aconseguir-ho", ha assegurat la consellera.
 

La FCAC valora els danys

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu per a la pròxima campanya una reducció de la collita de l'oliva d'entorn el 50% a les zones que han patit danys en aquest cultiu pel temporal Filomena. En concret, les cooperatives productores d'oli afectades són 38. Les cooperatives, que s'han reunit aquest dimecres per analitzar els danys en l'olivera, reclamen a l'Administració un Pla de recuperació del potencial productiu i ajuts que els compensin la pèrdua de producció. El temporal ha afectat unes 46.000 hectàrees (34.600 hectàrees a Lleida, 8.700 a les Terres de l'Ebre i 3.000 al Camp de Tarragona). Les comarques amb més afectació són les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. 

El responsable d'oli d'oliva de la FCAC, Antoni Galceran, ha explicat que el percentatge d'arbres afectats amb branques trencades a conseqüència del pes de la neu varia segons el tipus de plantació, però podria estar entre un 20% i 80% i afecta, sobretot, a les plantacions més joves. Així, Galceran ha reclamat "mesures de caràcter immediat per pal·liar els danys del temporal a les cooperatives i els seus socis de cara a la propera campanya, que començarà a l'octubre i serà molt complicada, amb reduccions importants en la collita".

En aquest sentit, la FCAC ha anunciat la creació d'un grup específic amb les 38 cooperatives productores d'oli afectades pel temporal amb per coordinar les actuacions i dinamitzar l'aplicació de les mesures que s'aprovin. També ha sol·licitat al Govern la convocatòria urgent de la Taula Sectorial Agrària de l'Oli d'Oliva. L'entitat recorda que les cooperatives representen el 70% de l'oli d'oliva català.

La FCAC també mostra preocupació, després dels primers peritatges, per la resposta que pugui donar l'assegurança per garantir la viabilitat de les explotacions afectades davant d'"una catàstrofe d'aquesta magnitud".