AGRICULTURA
- Redacció

Unió de Pagesos reclama la gratuïtat de les ITV per a la maquinària agrícola

També demana millores en el servei d’ITV mòbil, com ara que cap tractor s'hagi de desplaçar més de 15 quilòmetres per a realitzar la inspecció i que no sigui necessari retirar les pales a l'efectuar-la. 

Unió de Pagesos demana que les inspeccions tècniques de vehicles (ITV) per a la maquinària agrícola de la qual en sigui titular la pagesia catalana siguin gratuïtes. Així ho ha sol·licitat en el marc del procés de participació pública sobre la regulació de la prestació del servei d'ITV a Catalunya.

El sindicat argumenta que ja fa anys que reclama al Govern de l'Estat que faci ús de la facultat que permet la Directiva 2014/45/UE per tal que s'eximeixi d'haver de passar la ITV a la maquinària agrícola, igual com han fet altres països europeus. En aquest sentit, ha traslladat una proposta d'esmena en la tramitació de la Llei de la cadena alimentària que actualment s'està tramitant al Congrés de Diputats. No obstant això, tenint constància del rebuig de la proposta per part dels ministeris d'Agricultura i d'Indústria, UP demana al Govern català que n'assumeixi el cost.

El sindicat considera que “la pagesia catalana ja contribueix, i amb escreix, a una sèrie de serveis a la societat no remunerats pel mercat ni tampoc tinguts en compte per l'Administració a l'hora d'avaluar l'esforç fiscal que realitza, com ara el manteniment de l'equilibri territorial, un paisatge endreçat, prevenció dels incendis forestals, preservació i foment de la biodiversitat.” A més, el sindicat recorda que la pagesia produeix aliments sans i segurs, tant pel medi com per a la ciutadania, i respecta el benestar animal per garantir la seguretat alimentària dels ciutadans. Tot i que la producció d'aliments sí que es remunerada pel mercat, moltes vegades ho és de manera insuficient.

Així, a banda de la gratuïtat, UP també ha demanat una millora del servei d'ITV mòbil, “perquè cap màquina ni tractor agrícola s'hagin de desplaçar més de 15 quilòmetres per a realitzar la inspecció, com passa actualment amb les inspeccions d'equips d'aplicació de fitosanitaris”. El sindicat també reclama que “cap ITV mòbil es pugui a negar a realitzar inspeccions a tractors” (algunes no presten el servei a tractors que poden superar els 40 km/h) i que “no sigui necessari retirar les pales del tractor a l'efectuar la inspecció”, de la mateixa manera que no cal retirar altres arreus com cultivadors o equips com picadores, segadores o botes d'aplicació de fitosanitaris.

Finalment, el sindicat agrari també ha demanat que la llei permeti “flexibilitzar” els requisits que es demana per prestar el servei d'ITV a la maquinària agrícola amb l'objectiu que cooperatives, organitzacions de productors, associacions de defensa vegetal i les pròpies organitzacions professionals agràries puguin prestar el servei.