AGRICULTURA
- ACN

JARC reclama ajuts per construir o rehabilitar allotjaments privats per a temporers per a la campanya de la fruita

L'entitat agrària aposta pels allotjaments modulars o habitatges rehabilitats situats la mateixa explotació, o en les seves proximitats.

Imatge de treballadors temporers durant la campanya 2020 a Lleida. FOTO: Oriol Bosch/ACN

El sindicat agrari JARC proposa a l'Administració que posi en marxa una línia d'ajuts per construir o rehabilitar allotjaments destinats als temporers per a la campanya de la fruita. L'organització agrària sosté que els allotjaments haurien d'estar a les mateixes explotacions o molt pròximes a aquestes, per limitar els desplaçaments i aglomeracions. D'altra banda, JARC insisteix en demanar que les contractacions es facin d'"una manera ordenada", amb les plantilles habituals, per poder garantir al màxim la seguretat sanitària. L'entitat considera clau actuar amb previsió i planificació amb vista a la pròxima campanya de la recollida de la fruita a les comarques de Lleida d'enguany, i fer-ho extensiu a les següents campanyes en altres territoris. 

El representant de la fruita dolça de JARC, Sergi Balué, defensa que, des del sector, "cal actuar amb la màxima responsabilitat i sentit comú i evitar l'efecte crida". "Si es necessita més personal, a part de l'habitual, la contractació s'ha de fer de manera ordenada perquè no hi hagi desplaçaments descontrolats de persones que cerquen feina", afirma.

Balué recorda que durant la passada campanya de la fruita, el representant de Treball, Afers Socials i Família va anunciar la voluntat del Departament d'obrir una línia de subvencions per construir o reformar allotjaments destinats als temporers. En aquest sentit, des de JARC sostenen que "cal actuar amb previsió" i, per tant, "ara seria el moment de posar-los en marxa".

L'entitat agrària aposta pels allotjaments modulars o habitatges rehabilitats situats la mateixa explotació, o en les seves proximitats, per als treballadors temporals que així ho necessitin. Segons el responsable de JARC, l'objectiu és "minimitzar moviments i aglomeracions per reduir el risc de contagi". Per això, demana al Departament d'Agricultura que posi en marxa mesures de suport per als productors per poder construir allotjaments modulars, rehabilitar habitatges o llogar-ne.