OLI
- Redacció / Les Borges Blanques

Arrenca la 58a edició de la Fira de l'Oli Verge Extra i les Garrigues, la primera de la història en format virtual

Ahir es va saber la relació de guardonats als millors olis d'enguany, on destaca la coooperativa de Bellaguarda amb dos primers premis. 

Els germans Benet de l'Hostal Benet de les Borgs recollint el guardó. FOTO: Aj de les Borges.

Tret de sortida a la 58a edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues que va arrencar ahir, en format virtual per primera vegada a la seva història. La inauguració oficial i posterior conferència del Bonaventura Clotet va servir per engegar el programa d'actes, que continuarà avui i demà amb diferents propostes culinàries, conferències, entrega de premis i altres actes destacats. Ahir es va saber la relació de guardonats als millors olis d'enguany, on destaca la cooperativa de Bellaguarda amb dos primers premis.

Els millors olis

Els millors olis de la Fira d'enguany són de la Cooperativa Camp de Bellaguarda, Oli Castelló, Raig d'Arbeca; el Molí d'Alcanó- Fruits de Ponent i l'Hostal Restaurant Benet de les Borges. Com és habitual el primer dia de Fira, ahir es va conèixer el veredicte del Panell de Tasts Oficials d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya pel que fa als millors olis del certamen, enguany, i com a novetat, s'ha fet una distinció entre Grans Productors -amb més de 3.000 litres- i Petits Productors -amb menys de 3.000 litres-.

Entre els grans productors, els olis guardonats van ser 'Les Trilles' i '1921 Bellaguarda', de la Cooperativa Camp de Bellaguarda SCCL, distingits en fins a dos categories, en la modalitat Fruitat Verd Dolç i en Fruitat Madur, respectivament; 'Arbequina 20 Anys de Fira', d'Oli Castelló, va ser el millor Fruitat Verd Amarg. D'entre els olis presentats per Petits Productors, els guanyadors van ser l'Oli ecològic Extra Verge, elaborat per Raig d'Arbeca, millor Fruitat Verd Amarg; Praedium Kylatt, del Molí d'Alcanó - Fruits de Ponent, millor Fruitat Verd Dolç i +Art Etiqueta Marró, elaborat per l'Hostal Restaurant Benet de les Borges, millor Fruitat Madur.

L'entrega de premis va estar presidida pel director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Carmel Mòdol, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó i l'alcaldessa accidental de les Borges Blanques, Núria Palau. Mòdol va destacar el valor del cultiu de l'olivera i l'elaboració d'oli en la vertebració del territori i ha anunciat que, aquest 2021, veurà la llum el Pla d'Acció de l'Oli, una eina, que va destacar, "a la qual tindran un paper les denominacions d'origen, les entitats, els productors, les organitzacions agràries i, en general, tots els agents vinculats a la cultura de l'oli" i que es dissenya, entre altres objectius, per tal de "valorar comercialment molt millor" un producte "excel·lent" del qual s'ha d'obtenir "el màxim benefici" per aconseguir "millorar la situació social a les zones productores i aconseguir així lluitar millor contra l'abandonament del camp".

Jaume Setó, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, va posar èmfasis en la importància econòmica del sector i va lloar la iniciativa de mantenir la Fira enguany encara que sigui en el seu format virtual. Setó va demanar Mòdol "sensibilitat i respostes" per uns pagesos que, va dir, "pateixen perquè la pandèmia i les nevades els han deixat en una situació complicada". Les respostes, va indicar Setó, "són necessàries si volem que el nostre paisatge es mantingui i la nostra terra no es converteixi només en un espai per plaques solars i aerogeneradors perquè, si els pagesos lloguen les seves terres a empreses d'aquests sectors és perquè ara no es guanyen la vida", va indicar. L'alcaldessa accidental, Núria Palau, va destacar la capacitat de reinventar-se d'un sector que, tot i la pandèmia, no s'ha deixat perdre la Fira.

Reconeixement pels productors

Ahir també es va donar a conèixer els noms de les empreses garriguenques que, enguany, van rebre els premis a la Innovació i la Tradició i els distingits com a responsables de les millors iniciatives comercial, empresarial, turística i de disseny de producte. Aquests guardons seran entregats aquest diumenge, 7 de febrer i els guardonats són Arbequina i Secció de Crèdit SCCL, que rep el Premi a la Innovació; els restaurants que van participar en la Mostra Gastronòmica de les Garrigues (Ca la Margarida, la Placeta, Masia les Garrigues, Hostal Benet, Els Fogons de la Carme i Mon's), que reben el Premi a la Tradició; Mengem Garrigues, Millor Iniciativa Comercial; la Cooperativa Tres Cadires, Millor Iniciativa Empresarial; Quadrat Valley, empresa la qual rep el Premi a la Millor Iniciativa Turística i Terra la Vita, guardonada amb el Premi al Millor Disseny de Producte.

Inauguració del doctor Clotet

Al discurs inaugural del certamen, el Doctor Bonaventura Clotet va destacar els valors de l'Oli de Qualitat i Verge Extra les Garrigues com a producte saludable i eina per lluitar contra malalties vinculades a episodis "d'inflamació" entre les quals va citar l'Alzheimer o la diabetis. L'oli, explicava Clotet, "tindrà, segurament, també un paper important en el tractament dels pacients amb síndrome post-COVID-19 que pateixen malestar general, maldecap i cansament". L'oli de les Garrigues, va recordar l'epidemiòleg, "ajuda també a lluitar contra el risc cardiovascular en estimular la producció de colesterol bo" i ajuda, concloïa, "a tenir més quantitat i qualitat de vida". A la jornada tècnica del matí, els professionals del sector oleícola presents van poder aprofundir a qüestions com ara el reg enterrat en cultius d'olivera, tècniques d'etiquetatge i mètodes per generar valor afegit en la producció d'oli d'oliva verge extra.