ENERGIES
- Redacció / Almatret , El Vilosell , L'Albi

Declaren inviables una megacentral solar a Almatret i un parc eòlic a l'Albi

En el cas d'Almatret es considera que l'impacte acumulatiu amb altres centrals energètiques en funcionament seria desproporcionat amb l'entorn.

La Ponència d’Energies Renovables ha tombat els projectes per construir una central d’energia solar fotovoltaica al terme d’Almatret i un parc eòlic de cinc aerogeneradors al de l’Albi, ambdós promoguts per l’empresari aragonès Fernando Samper. En el cas d’Almatret, es tractava d’una central solar de 74 hectàrees de superfície (tot i que en total n’havia d’ocupar 155) als paratges de la plana de Mariana, pla de Morongo, los Plans i Castellnous, amb una potència instal·lada de 50 MW, i la Ponència n’ha emès l’informe desfavorable pels “potencials impactes acumulatius” que suposaria la presència de més centrals energètiques en un territori que ja compta amb tres parcs eòlics (44 aerogeneradors) i una planta solar en funcionament i altres projectes en tramitació, alguns dels quals ja tenen el vistiplau de l’Administració. 11 dels 22 aerogeneradors nous projectats han estat considerat viables i els altres 11 s’estan avaluant.

La Ponència, a més, estableix que la proximitat de la central solar a un espai protegit de la Xarxa Natura 2000 amb presència d'espècies d'avifauna amenaçades fa inviable, també, possibles emplaçaments alternatius propers. L’Ajuntament d’Almatret havia presentat al·legacions al projecte per l’efecte acumulatiu que suposaria i per l’afectació en terrenys de regadiu d’alt valor agrològic.

Pel que fa al parc eòlic de l’Albi, es tracta de l’anomenat les Guàrdies, presentat pel mateix empresari i que formaria un paquet conjunt amb els dels Gorgs i Coll de Targa, compartits amb els termes del Vilosell i Vinaixa. De moment, la Ponència s’ha pronunciat sobre el primer, de cinc aerogeneradors de 5,5 MW cadascun, i el considera inviable per l'afectació a espècies de fauna amenaçada com l’àguila cuabarrada. En ambdós casos, el departament d’Agricultura n’havia emès informes favorables. El Consell Comarcal de la Conca de Barberà i l’Ajuntament del Vilosell sí que havien presentat consideracions desfavorables al conjunt dels tres parcs, al considerar-los incompatibles amb el planejament urbanístic, el medi i el paisatge, tenint en compte també les línies elèctriques d’evacuació que suposarien.

A finals de gener, la Ponència ja va dictaminar la impossibilitat de tirar endavant la central solar Galera, al terme de Castelldans, que pretenia ocupar 137 hectàrees. Aquest era el primer gran projecte que es tombava i el promovia l’empresa Ignis, amb seu a Madrid. La mateixa firma impulsa les anomenades Macarelleta, Calella i Adeja als termes de l’Albi-Vinaixa, Cervià i el Cogul-Granyena, i aquestes sí que han rebut l’aval de la Ponència.