AGRICULTURA
- Redacció

A partir de dilluns serà necessari el permís per cremar rama

D’octubre a març és suficient amb una comunicació, però l’augment de temperatures i el descens de la humitat que vindrà els pròxims mesos fan augmentar el risc d’incendi forestal.

(foto: Anna Ferràs/ACN)

Dilluns 15 març comença el període en què per poder cremar restes vegetals a menys de 500 metres de zona forestal fa falta l’autorització del departament d’Agricultura de la Generalitat. I és que a partir d’ara és quan comencen a pujar les temperatures i a baixar la humitat i, en conseqüència, a augmentar el risc d’incendi forestal.

Com cada any, l’autorització s’ha de tramitar als ajuntaments al terme dels quals es vulgui fer la crema, de manera que si un propietari ha de fer un foc a uns terrenys del terme veí ha de demanar el permís a l’Ajuntament veí, no al de la seva residència. Els permisos són per als dies laborables (entenent de dilluns a dissabte) entre les sis del matí i les dotze del migdia, i els Agents Rurals insisteixen en la importància que a les dotze estigui la crema ben apagada. “La majoria d’incendis ocasionats per negligències d’aquesta activitat han sigut per haver abandonat la crema al migdia sense que estés completament apagada”, expliquen.

Cal recordar que no es poden fer cremes els diumenges ni els dies festius estatals i autonòmics (sí en festius locals) ni el dissabte de Setmana Santa, i que no es pot fer servir l’autorització per altres activitats com una calçotada o àpats similars que requereixin foc a menys de 500 metres de zona forestal, pels quals cal un permís específic de l’oficina comarcal d’Agricultura.

Més rama per la nevada
El temporal Filomena del gener va malmetre moltes branques d’olivera, que es van trencar pel pes de la neu, i això ha generat més restes vegetals. Tot i així, els Agents Rurals no creuen que suposi un volum molt més significatiu que altres anys. Precisament fa uns dies hi va haver queixes d’alguns pagesos per la prohibició de crema que el departament de Territori, atenent la normativa de contaminació ambiental, va fer durant una setmana aproximadament a la plana de Lleida i a la plana de Vic coincidint amb un episodi de poca circulació d’aire i pols del Sàhara.