OLI
- Redacció

Nova edició del Fòrum Extra Verge, que enguany posa l'accent en el paper de la dona en el sector oleícola

La tercera edició del Fòrum, la segona en format virtual, començarà demà i s’allargarà fins el divendres 26 de març.

Una conferència en la primera edició del Fòrum, l'any 2019. FOTO: Arxiu

La comunitat de municipis del Segrià Sec, que comprèn cinc pobles de les Garrigues històriques, Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses, ja ho té tot a punt per donar el tret de sortida al III Fòrum Verge Extra, l'espai de debat sobre el món oleícola que des de l'any 2019 busca reflexionar sobre els problemes i alternatives de futur al sector.

Seguint la dinàmica de les dos edicions anteriors, enguany es tornarà a combinar l'organització de xerrades tècniques amb la presentació de casos d'èxit i experiències reals. Durant la primera jornada, Joan Gòdia, subdirector general d'Indústries i Qualitat Agroalimentàries i Agustí Romero, Investigador del programa de Fructicultura, especialista en olivicultura de l'IRTA, presentaran el projecte POCTEFA TRANSGROWHT, que té per objectiu afavorir la competitivitat de les pimes agroalimentàries del sector de l'oli d'oliva a Catalunya. Per altra banda, des del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida es posarà èmfasi en la transformació econòmica del territori i les oportunitats dels fons europeus per les empreses oleícoles.

El dijous 25 de març, el cap dels Serveis Territorials de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Jaume Dalmau, exposarà els detalls de la nova llei de turisme de Catalunya. A banda, es donaran a conèixer experiències internacionals d'allotjaments singulars i el cas d'èxit de 'Barraca entre vinyes' de l'Arborçar. La permacultura i el redisseny sostenible de les finques protagonitzaran la sessió de la tarda al Fòrum amb les intervencions d'Antonio Scotti, divulgador en Permacultura, membre de Cambium i associat a Permacultura íbera i Francesc Font gerent d'Agroassessor SCP.

Finalment, divendres 26 de març, la jornada versarà sobre experiències al voltant de l'oleïcultora a la Toscana, les 'Rutas del Olivo' de Jaén i el projecte Salar d'Arbúcies i com crear sinergies amb el territori. El III Fòrum Verge Extra es clourà amb una taula rodona sobre experiències femenines a l'oleïcultura. La taula comptarà amb la participació d'Emma Rovira, responsable de l'empresa Molí dels Torms - Olicatessen; la mestra d'almàssera de la Cooperativa l'Olivera, Anna Muriel; Montse Freixa, sommelier i xef d'OOVE i promotora d'EVOOEASY i Consoli Molero, empresària, promotora de l'OOVE Alma de Mujer, COLIVAL. La taula rodona 'L'oli també és cosa de dones' estarà moderada pel coordinador de Som Garrigues, Francesc Florensa.

Entre totes les xerrades previstes, participaran en el Fòrum un total de 21 ponents que busquen oferir eines al sector i mantenir l'esperit obert i participatiu que ha caracteritzat el Fòrum des dels seus inicis. El programa detallat es pot consultar al web: www.forumvergeextra.cat i les inscripcions estan obertes a través del següent enllaç al web de RuralCat: https://ruralcat.gencat.cat/web/guest/transferencia/preinscripcio-jornada-tecnica