ENERGIES
- Redacció

Aerogeneradors que s'autoexclouen

Molins de diferents projectes empresarials coincideixen en uns mateixos emplaçaments, amb distàncies inferiors a les recomanades.

Un dels efectes de la proliferació de projectes eòlics a determinats llocs de la comarca és la coincidència de diferents empreses per situar els seus aerogeneradors als mateixos indrets. De moment, a la zona de Maials i Almatret ja hi ha una quinzena d’emplaçaments on es preveu erigir dues torres de dos projectes empresarials diferents a una distància inferior a la recomanada, que segons l’Institut Català de l’Energia hauria de ser d’un mínim és d’1,5 vegades el diàmetre del rotor de les pales.

Tenint en compte que la majoria de rotors projectats fan 150 metres de diàmetre, la distància entre aerogeneradors hauria de ser d’almenys 225 metres i, en canvi, es donen casos de menys de 200 i fins i tot de 50 o 60 metres. Això passa, per exemple, entre alguns molins del projecte Vencills (Green Capital Power) i del projecte Soriguet (Repsol), o altres de Basses Roges (Forestalia) i Antlia (Statkraft), o entre Pla del Cirerer (Forestalia) i Vela (Statkraft) o entre Quilla (Statkraft) i les Socarrades (Repsol). 

Tots han rebut l’aval de la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat, però és probable que en algun moment de la tramitació posterior hagin d’introduir canvis i moure de lloc algun dels molins. També pot passar que no tots els projectes considerats viables per la Ponència s’acabin fent. Entre els que encara no han passat la valoració de la Ponència n’hi ha que també tenen aerogeneradors molt a prop d’altres que ja han rebut el vistiplau. És el cas d’algunes torres de les centrals Alzinetes, que compartirien emplaçament amb altres de les Pletes, o el cas de Basses Roges 2, pendent d’avaluar, que també coincidiria amb alguns molins de les Pletes. Hi ha un cas, fins i tot, en què el mapa indica tres molins de tres projectes diferents (de Pla de la Sària -Repsol-, de Volans -Statkraft- i de Basses Roges 2 -Forestalia-) en un mateix punt.