ENERGIES
- Redacció

Forestalia torna a presentar tres projectes eòlics i solars que li havien denegat

Es tracta dels parcs eòlics de les Guàrdies i Coll de Targa, que havien estat tombats per intererir en fauna amenaçada, i del solar fotovoltaic Montsona 2.

(foto: arxiu)

L’empresa Forestalia, de l’aragonès Fernando Samper, no dona per perduts els tres projectes que la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat li havia qualificat d’inviables i els ha tornat a presentar, amb algunes modificacions. Es tracta de dos centrals eòliques i una de solar, amb un total de 118 MW de potència.

Un dels projectes eòlics és l’anomenat Les Guàrdies, que l’empresa volia fer inicialment al terme municipal de l’Albi, amb cinc aerogeneradors previstos. La interferència amb l’àguila cuabarrada, espècie amenaçada, va ser el principal argument de la Ponència per descartar el projecte. Forestalia l’ha tornat a presentar, amb la mateixa potència instal·lada i el mateix nombre de molins, però ara als termes de Vinaixa (3) i els Omellons (2), amb una distància notable entre les dues ubicacions, separades per la via del tren i per la pista que les comunica.

L’altra central eòlica és Coll de Targa, amb què Forestalia tenia previst instal·lar nou aerogeneradors entre el Vilosell (6) i Vinaixa (3). Tots nou, però, afectaven de ple l’àguila cuabarrada  i quatre afectaven també l’àguila daurada, per la qual cosa van ser considerats inviables. La nova proposta de Forestalia suposa el desplaçament de part dels molins per situar-ne set al Vilosell i dos a l’Albi.

Pel que fa a la central solar fotovoltaica Montsona 2, estava projectada al terme d’Almatret, amb una potència de 41,3 MW i uns superfície de 73 hectàrees i va ser tombada per la Ponència “pels potencials impactes acumulatius per la presència de nombroses instal·lacions d'energies renovables existents i en tràmit” a la mateixa zona, així com per la “no adequació al criteri de proporcionalitat amb l'entorn i la proximitat a un espai protegit de la Xarxa Natura 2000 amb presència d'espècies d'avifauna amenaçades”. Les conclusions de la Ponència, a més, destacaven que no hi havia alternatives d'ubicació properes. L’empresa, però, ha tornat a presentar el projecte amb una lleugera variació d’ubicació però amb la mateixa potència i més superfície afectada (81,8hectàrees).

Cas similar a Castelldans
Forestalia no és la primera empresa que presenta de nou projectes que han destat denegats. Abans ho havia fet la madrilenya Ignis amb una central solar fotovoltaica al terme de Castelldans, anomenada Galera Solar. La Ponència va considerar que l’emplaçament proposat era inviable perquè afectava el connector territorial Bessons-Vallseca, un espai qualificat d’important pel manteniment de la biodiversitat del espais protegits del sud de les comarques de Ponent i que possibilita la connexió entre la zona de Mas de Melons amb els Bessons i la Serra de Prades. La nova proposta d’Ignis, però, encara pendent d’avaluar, es fa al mateix indret i passa d’una superfície de 81 hectàrees a una de 112.