DRETS
- Redacció / Les Borges Blanques

Les treballadores de l'Ajuntament de les Borges tindran un permís per dolor menstrual

El govern municipal es compromet, arran d'una moció del grup Borges per la República aprovada per unanimitat, a incorporar un permís de 8 hores al mes, de moment recuperables.

Les treballadores de l’Ajuntament de les Borges Blanques es podran acollir, un cop estigui regulat en els pròxims mesos, a un permís d’almenys 8 hores mensuals per tenir cura de la seva salut quan el dolor per la menstruació així ho requereixi. Aquest és un dels punts de la moció que va presentar el grup Borges per la República a l’últim ple, celebrat el 27 de maig, i que va ser aprovada per unanimitat.

La regidora de Benestar social, salut i LGBTI, Ariadna Salla (Junts), va agrair l’entesa entre els dos grups en aquesta matèria i, en relació al permís aprovat, va afirmar que “no és tot el que voldríem, però és un petit pas”, ja que, de moment, la llei obliga a que aquest permís sigui recuperable, de manera que les treballadores que l’agafin hauran de recuperar les hores en els següents sis mesos. Les dues formacions del ple coincideixen que l’objectiu final és que el permís sigui retribuït i, per tant, no s’hagin de recuperar les hores, i extensible al conjunt de treballadores de tots els àmbits, en la línia del que defensen organitzacions com la Intersindical-CSC, que ha impulsat la campanya "Fora tabús, guanyem drets" per tal que institucions i empreses incloguin un permís retribuït, sense justificar, pels dolors menstruals i el climateri, procés que abasta l’anomenada premenopausa, la menopausa i la postmenopausa. Ajuntaments com el de Ripoll han aprovat una moció similar aquest mes de maig i al juny ho farà el de Girona. 

Segons el text presentat, entre un 25 i un 60% de les dones pateixen dolor durant la menstruació, conegut com dismenorrea, i, d’aquestes, entre un 1 i un 15% dels casos es tracta de dolors incapacitants, que afecten físicament i psicològicament i, en conseqüencia, un desenvolupament normal de la feina. “Si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació laboral de les dones”, es diu a la moció.

L’acord suposa el compromís d’incorporar el permís al consistori borgenc en els pròxims sis mesos, així com d’impulsar una campanya, junt amb col·lectius feministes i associacions de dones, de sensibilització de la salut sexual femenina i que, des de l’Ajuntament, s’emplaci les organitzacions empresarials i sindicals a recollir-ho als convenis.