AGRICULTURA
- ACN

Les pedregades de dissabte a la tarda deixen danys en l'agricultura a les Garrigues i l'Urgell

L'afectació va ser bastant localitzada i va malmetre poma, pera, olivera i, en menor mesura, ametller.

(foto: ACN/Salvador Miret)

Les pedregades que van caure dissabte a la tarda han deixat danys en cultius a les Garrigues i l'Urgell. Van descarregar de forma molt localitzada i amb pedra de diferents mides en funció de la zona. Les Borges Blanques, els Omellons, Bovera o Juncosa són alguns dels municipis garriguencs afectats. A la capital garriguenca van malmetre pera i poma que s'havia de començar a collir els pròxims dies. També s'ha vist afectada l'olivera, amb finques de Vinaixa i els Omellons, per exemple, que poden tindre danys superiors al 30%, segons Unió de Pagesos. També en herbacis es pot haver notat la tempesta, en plantacions de panís de les Borges on s’han trencat fulles i caldrà esperar a la collita per conèixer el dany exacte.

Totes les organitzacions agràries coincideixen a assenyalar que les pedregades van ser localitzades i irregulars, amb la qual cosa en algunes poblacions van afectar algunes explotacions mentre que altres finques del mateix municipi no es van veure afectades. En les pròximes hores es podrà començar a fer una valoració més acurada dels danys, segons han indicat des d'aquesta organització agrària.

Ramon Ibañez, pagès de les Borges Blanques, explica que dimarts havien de començar a collir una finca de pera blanquilla. "Està al punt de sucres i de fermesa i ara una part important s'haurà de destinar directament a fer sucs", ha lamentat. "És un desastre i, per sort, només ens ha agafat aquesta finca, però de la cooperativa hi poden haver, al menys, uns 300.000 quilos afectats", ha indicat Ibañez. En aquest sentit, ja ha començat a sulfatar els arbres per tal que se cicatritzin les ferides que han patit els fruits.

Finalment, tant JARC com Unió de Pagesos reclamen que es faci una valoració ràpida dels danys, a més d'un seguiment d'aquestes afectacions amb l'objectiu d'adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls del l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos causada pels danys.