AGRICULTURA, MEDI AMBIENT
- Redacció / Almatret , Bovera , Llardecans , Maials , Sarroca de Lleida , Torrebesses

Sis municipis dins el nivell 3 del Pla Alfa pel perill alt d'incendi

L'activació del pla suposa la suspensió d'activitats agrícoles amb maquinària, activitats forestals, la caça i el tancament de barbacoes.

Cartell que adverteix del risc d'incendi al terme municipal de Bovera. FOTO: Xavi Minguella

El Departament d’Interior ha activat aquesta passada mitjanit el nivell 3 del Pla Alfa davant l’alt perill d’incendi forestal a la meitat oest de Catalunya. La mesura afecta a 39 municipis de 7 comarques, entre els quals a sis pobles de l’àmbit informatiu d’aquest periòdic: Almatret, Bovera, Llardecans, Maials, Sarroca i Torrebesses. Durant el temps que estigui activada aquesta alarma, es demana extremar les precaucions als municipis, i se suspenen totes les activitats amb risc d’incendi forestal com les activitats agrícoles amb maquinària, les activitats forestals i la caça. Així mateix, s’atura l’ús de barbacoes, encara que estiguin homologades. 

Els cos d’Agents Rurals n’ha informat als ajuntaments implicats i ha reclamat la col·laboració dels consistoris i dels veïns i veïnes davant del perill d’incendi, que està motivat per l'entrada de vents de ponent que implicaran un increment de la temperatura i un descens de les humitats relatives, que se suma a la sequera a l’interior de les Terres de l'Ebre i Ponent, territoris amb poques precipitacions. 

Davantel risc d’incendi forestal, diversos municipis pobles de les Garrigues Altes, veïns a la zona de major risc, han emés comunicats instant el veïnat a reduir totes les activitats al mínim dins dels seus termes municipals. 


L’episodi de perill d’incendi està previst que s’allargui fins diumenge. L’última activació del Nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, va ser ara fa dues setmanes, durant l’onada de calor en què alguns municipis van registrar pics superiors als 40º C. En aquella ocasió també es van veure inclosos dins el nivell 3 els cinc municipis de les Garrigues Històriques (Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca i Torrebesses), però no Bovera.