CULTURA
- Redacció

La Trobada del Centre d’Estudis de les Garrigues canvia de data i format

La jornada, ara sota el nom de Garriga, passa de l’octubre al maig i incorpora un eix temàtic principal, que en aquesta ocasió serà la confluència de les Garrigues, el Segrià i la Ribera d’Ebre.

L'última trobada va tenir lloc als Torms, el 2019. (foto: X.M.)

La Trobada d'Estudiosos que organitza el Centre d'Estudis de les Garrigues (CEG) cada dos anys a un poble diferent canvia de format. D'entrada, en lloc de fer-se a l'octubre, l'entitat ha decidit traslladar-la a la primavera, en part per evitar coincidències amb les trobades similars que organitzen centres d'estudis propers com els del Segrià i el Pla d'Urgell. Per tant, la jornada que tocaria enguany -l'última es va fer als Torms el 2019- es farà el maig del 2022, al municipi de Bovera.

Eix temàtic
Fins ara, a cada trobada s'exposaven breument tots els treballs presentats pels autors sobre temàtiques i èpoques històriques molt diverses, que posteriorment veien la llum en forma de llibre. Ara, la junta del CEG vol que cada trobada, que sempre tindrà el nom de Garriga, tingui un eix temàtic propi, a partir del qual es fa una crida a rebre treballs que estiguin enfocats en aquesta qüestió. Per a la trobada de l'any que ve, l'eix vertebrador seran les problemàtiques compartides i els reptes conjunts de futur que tenen les comarques de les Garrigues, la Ribera d'Ebre i el Segrià. La ubicació de Bovera, a l'extrem sud garriguenc i molt en contacte amb les comarques veïnes, ha fet decantar el CEG per aquest tema, així com l'incendi del 2019, que va afectar les tres comarques, o l'existència de projectes o infraestructures com l'abocador de Riba-roja, la central nuclear d'Ascó o les energies renovables.

Sota aquest marc territorial, els organitzadors esperen rebre treballs, de la temàtica i època que sigui, que s'hi acotin. La jornada inclourà també una taula rodona amb tres persones per parlar de la qüestió, una del Centre d'Estudis Comarcals del Segrià i una del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre. No obstant això, la trobada continua oberta a rebre altres tipus de treballs, que s'inclouran dins un apartat de miscel·lània a la futura publicació. El termini perquè els autors comuniquin a l'organització el tema dels seus treballs ja està obert.