- Redacció

La Covid i el desànim polític frenen la mobilització de la comarca per la Diada

Només hi ha confirmat un autocar per a la manifestació de l’ANC a Barcelona, que recupera la presencialitat. El 2019 havien sigut una dotzena.

(foto: arxiu)

Després del format descentralitzat i parcialment virtual del 2020, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) torna a convocar una manifestació presencial i centralitzada a Barcelona amb motiu de la diada de l’11 de setembre. Sota el lema “Lluitem i guanyem la independència”, l’entitat reclama que, amb un Parlament amb majoria independentista en vots i en escons, “cal que tornem a empènyer des de baix per avançar i fer efectiva la independència de Catalunya”.

L’aturada provocada per la Covid i el desànim polític de bona part del moviment independentista, però, auguren una assistència més migrada que la d’altres anys. En el cas de les Garrigues, el nombre d’autocars que s’han pogut noliejar enguany no té res a veure amb el d’anteriors ocasions. A poques hores que tanquin les inscripcions, només n’hi ha un de confirmat, amb sortida de les Borges Blanques, quan el 2019 van ser 12 a tota la comarca, el 2018 van ser 17 i el 2017 una vintena. Municipis com Cervià o Maials han intentat omplir-ne algun altre, però finalment no ha estat possible. Els recels de fer trajectes en transport col·lectiu en temps de Covid poden haver afavorit l’opció del vehicle privat, però difícilment amb prou magnitud per compensar la davallada d’autocars.

D’altra banda, a molts municipis s’han convocat actes diversos per la Diada, principalment de caire lúdic o institucional, amb àpats populars, vermuts, sardanes o jocs. En alguns casos s’inclou la lectura d’un manifest i a quatre pobles (les Borges, Arbeca, l’Albi i el Vilosell) es farà marxa de torxes a la vigília.

Acte polític de la CUP
L’assemblea territorial de Ponent de la CUP ha triat aquest any Arbeca com l’únic poble on fer un acte polític a banda dels que l’esquerra independentista farà a Lleida ciutat. És aquest dijous a la tarda, a la plaça de la Unió Republicana, i hi participaran la diputada Eulàlia Reguant, el professor i exdiputat Sergi Saladié i la professora Elisenda Ballesté, d’Arbeca.