CULTURA, HISTÒRIA
- Redacció / Les Borges Blanques

Micromecenatge per un llibre sobre els anys 80 a les Garrigues, a partir de la colla de grallers els Marfulls

Escrit per Ramon Queralt, utilitza el grup per explicar el context general de la dècada de finals dels 70 a finals dels 80.

Ahir va començar una campanya de micromecenatge per finançar, mitjançant la venda anticipada d’exemplars, el llibre “Societat, joves i cultura popular als anys 80”, del borgenc Ramon Queralt i Boldú. L’obra té com a subtítol “Vist i viscut pels grallers Marfulls de les Borges Blanques”. I és que el que havia de ser la història d’aquest grup fundat el 1988 ha acabat sent una història dels anys 80 a les Borges i comarca, però també, de retruc, al país. “El servei al país és un llegat de la cultura popular i, en particular, de la gralla. Altrament, remetent al moment històric en què apareix el grup, el llibre se serveix dels hàbits, anhels i neguits dels seus components, per fer abstracció d'un temps i un retrat sobre una època recent però llunyana”, diu l’autor.

De fet, Queralt defineix aquest període de temps com “l’últim món íntegrament material i físic, en el sentit d'una quotidianitat basada en les coses, obrant sobre el paper i pagada en efectiu, un món per globalitzar, no del tot laic encara ni gaire consumista, i a tots els efectes predigital”. En definitiva, una dècada de frontera, “qui sap si el final d'una era”, afegeix, “que avui genera certa nostàlgia i fascinació”.

El llibre està previst que el publiqui l’editorial Cossetània, però per assolir el finançament necessari s’ha obert una campanya de micromecentatge a través de la plataforma Quorum Llibres, amb la idea d’assegurar la venda d’almenys 150 exemplars abans del 17 d’octubre.

Ramon Queralt, nascut a les Borges el 1971, ha estat vinculat des de molt jove al món associactiu i cívic i ha publicat altres llibres com “Impacte ambiental del despoblament” (Pagès Editors, 1999), “Les cabanes de volta de les Borges Blanques. Paisatges, fets i gent” (Cossetània, 2008) o “1993-2013. 20 anys de l'Ateneu Popular Garriguenc, 20 anys de fets i històries per a una comarca en moviment” (Editorial Fonoll, 2014).