ENERGIES
- Redacció

Arrenca la tramitació de la MAT que ha de creuar les Garrigues

La línia d’alta tensió privada que promou l’empresa Forestalia té un total de 148 km de recorregut i passa per dotze termes municipals garriguencs, on també es vol construir tres subestacions elèctriques.

(foto: Xavi Minguella)

El Boletín Oficial del Estado publicava el passat 11 de novembre l'anunci segons el qual es posava a informació pública la sol·licitud d'autorització administrativa prèvia i declaració d'impacte ambiental d'un parc eòlic, anomenat Lupus, situat a la província d'Osca i promogut per l'empresa Forestalia. En el mateix anunci, però, s'incloïa la infraestructura d'evacuació, que no és altra que la gran línia de molt alta tensió que es vol fer arribar fins a l'àrea metropolitana de Barcelona. Té un total de 148 km de recorregut entre el Baix Cinca i l'Anoia i creua les Garrigues d'oest a est, des de Maials fins a Tarrés, passant per deu termes municipals més de la comarca. Aquesta seria la tercera MAT de Forestalia de l’Aragó cap a Barcelona, després que ja haguessin sortit a informació pública la que creua el Camp de Tarragona i la del Pallars.

A més de la línia i totes les torres elèctriques associades, la infraestructura d'evacuació suposa també la construcció d'un seguit de subestacions elèctriques, tres de les quals a les Garrigues, concretament als termes de Maials, Granyena i l'Albi. Tot plegat ha de servir elevar la tensió i evacuar l'energia generada no només al parc eòlic Lupus, sinó a 66 centrals eòliques i 21 de fotovoltaiques que promou la mateixa empresa al llarg del recorregut. D’aquestes, tretze estan projectades a les Garrigues.

L’anunci d’informació pública suposa l’inici de la tramitació del projecte de la línia d’alta tensió i l’obertura d’un període de 30 dies per tal de presentar-hi les al·legacions que les parts afectades considerin oportunes. El termini acaba el 27 de desembre.

[més informació a l’edició en paper 568 de SomGarrigues, que surt el 26 de novembre]