SALUT
- Redacció / La Granadella

L’ABS la Granadella es queda amb la meitat de metges que quan es va crear fa 25 anys

La doctora Teresa Oromí, que cobria les consultes de Llardecans i Granyena de les Garrigues, es va jubilar a finals d’octubre. El Departament de Salut reforça les guàrdies però no en cobreix la vacant.

(foto: arxiu)

L'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de la Granadella, integrada pels pobles de Bellaguarda, Bovera, Granyena de les Garrigues, la Granadella, Juncosa, Llardecans, el Soleràs i els Torms, ha perdre a finals d'octubre un dels quatre metges de plantilla, al jubilar-se la doctora Teresa Oromí, que passava consulta a Llardecans i Granyena. Des de llavors, l'equip mèdic de l'ABS ha quedat reduït a tres metges de capçalera i el personal d'infermeria; això és, la meitat que els facultatius que hi havia el 1996, quan es va inaugurar el CAP. Llavors hi havia sis doctors i un de reforç a les guàrdies. 

Des de la Gerència Territorial de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran i des de Gestió de Serveis Sanitaris de l'Institut Català de la Salut expliquen a SomGarrigues que, en el darrer mes, la Direcció de l'Atenció Primària de Lleida "ha abordat aquesta qüestió amb l'equip directiu de la Granadella i, de moment, s'ha pogut donar resposta a les hores d'atenció continuada gràcies a la implicació de professionals d'altres ABS". Salut ha reforçat les hores de guàrdia amb el suport d'un doctor d'una ABS propera, però no ha cobert la vacant. En conseqüència, els tres metges restants han hagut de reordenar horaris per assumir les hores de consulta que Oromí feia a Llardecans i Granyena, així com part de les seves hores de guàrdia. Alcaldes dels municipis integrats a l'Àrea Bàsica de Salut s'han reunit recentment amb l'equip del CAP per mostrar la seva preocupació i buscar vies per reverir la manca de metges.

Doctora de proximitat 
L'Ajuntament de Llardecans va organitzar el passat 29 d'octubre un acte de comiat i reconeixement a la tasca de Teresa Oromí, metgessa de capçalera del poble les últimes tres dècades i veïna del municipi durant aquesta etapa. Oromí valora afectivament els anys viscuts: "He pogut desenvolupar la meva carrera al medi rural i acompanyar durant la vida molts veïns i veïnes”. Oromí també reivindica la necessitat de reforçar els serveis de salut. De fet, Oromí va incoporar Granyena a la seva agenda l’any 2012, quan la vacant d’un altre company jubilat ja no es va cobrir i els seus pobles es van haver de repartir entre els que quedaven. "La sanitat és un bé que no ha de portar negoci, sinó benestar", diu la ja exmetgessa. Per això, creu que per cobrir les vacants no s'haurien de mirar les xifres de població, sinó "la qualitat en l'atenció".