SALUT
- Redacció

Onada de contagis, però ara amb un 90% de població vacunada

Es multiplica el nombre de nous casos, la meitat dels quals concentrats a les Borges Blanques. La sisena onada arriba en el moment de més cobertura de la vacuna i amb l’ampliació del certificat Covid en vigor.

(foto: Aina Martí/ACN)

Les Garrigues, ara sí, estan de ple a la sisena onada de contagis de Covid-19. Entre finals de novembre i el que portem de desembre, el nombre de nous casos s'ha multiplicat fins a situar-se, de moment, a nivells de juliol i agost, quan hi havia la cinquena onada. Dels 119 contagis registrats en l'última quinzena, quasi la meitat s'han concentrat a les Borges Blanques.

Malgrat la dimensió de les xifres, la gran diferència amb totes les onades anteriors és que ara hi ha el màxim nombre de persones vacunades, un 89,8% a la comarca, cosa que indica que l'amplíssima cobertura vacunal no evita els contagis, tal com ja havien advertit les autoritats sanitàries. La gravetat de la malaltia, això sí, hauria de ser molt menor i l'impacte a nivell hospitalari hauria de ser baix. No obstant això, actualment hi ha set garriguencs ingressats, més que en anteriors períodes, quan l'índex de vacunació era molt inferior però hi havia més restriccions.
 
El certificat canvia poc l'escenari
El 3 de desembre va entrar en vigor l'ampliació del certificat Covid, que des de principis d'octubre s'exigia només als locals d'oci nocturn, i ara passa a ser necessari, també, per accedir a interiors de bars i restaurants, gimnasos, residències de gent gran i celebracions amb públic dret i possibilitat de ball. El Govern ha presentat la mesura com una "resposta a l'increment de la incidència del virus" però admet que també vol servir per incentivar la vacunació. Des de mitjans de novembre hi ha un increment del nombre de primeres i segones dosis administrades arreu de Catalunya, però la cobertura ja era tan àmplia que, en termes relatius, l'increment percentual és petit (del 85,6% quan es va anunciar al 86,3 al tancament d'aquesta edició).

A les Garrigues, que ja de per si és una de les comarques amb més població vacunada, l'efecte del certificat en aquest sentit encara és menor, quasi imperceptible en termes generals, tot i haver tingut un lleuger increment (unes 200 primeres i segones dosis des de finals de novembre). La implementació de l'anomenat passaport Covid no és ben vista per alguns sectors de la societat. El 4 de desembre hi va haver manifestacions a Lleida i Barcelona en contra de la mesura.

S'obre la porta a la vacunació de canalla
Fins ara, la vacunació es fa a població major de 12 anys, però la Comissió de Salut Pública espanyola ha aprovat que també es pugui fer a infants de 5 a 11, cosa a què la Generalitat s'avé. El Govern ja ha anunciat que el 15 de desembre obrirà la cita prèvia i habilitarà els punts de vacunació habituals, a més d'alguns CAP i hospitals. L'interval entre les dues dosis -menors que les d'adults- seria de 8 setmanes.