MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges recorda la figura de Macià en el 88è aniversari de la seva mort

Com cada any en el dia de Nadal, s’homenatja el qui fou president de la Generalitat, que va morir el 25 de desembre de 1933.

(foto: Aj. Borges)

Com cada Nadal, a les Borges Blanques es farà un acte de record i homenatge a la figura de Francesc Macià, 122è president de la Generalitat de Catalunya, amb orígens a la capital garriguenca, que va morir el 25 de desembre de 1933. L’acte institucional tindrà lloc aquest dissabte a les 11 davant de l'edifici de l’Espai Macià, i anirà precedit d'un repic de campanes.

L'acte el conduïrà l’alcaldessa de la població, Núria Palau, i l’historiador Marc Macià hi parlarà de l’intent d’insurrecció armada del 1926 a Prats de Molló, planificat per Francesc Macià. La violinista Sònia Tost, professora de l'Escola de Música de les Garrigues, interpretarà tres peces musicals i, finalment, hi haurà ofrena floral al monument de Macià que hi ha al mateix lloc.

Segons fonts municipals, està previst que assisteixin a l’acte la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, així com el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, el director de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, la directora de Justícia a Lleida, Montserrat Messeguer, el diputat provincial per les Garrigues Carlos Gibert, les diputades Meritxell Serret i Anna Feliu i el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, a més de regidors i regidores de l'Ajuntament de les Borges.

En el marc dels actes commemoratius, ahir dijous es va fer al mateix Espai Macià una xerrada a càrrec de Jordi Soldevila i Quintí Casals, autors del llibre “Enric Arderiu i Valls: L'exemple d'intel·lectual noucentista a les terres de Ponent”, una obra sobre aquest arxiver nascut a Linyola i intel·lectual que va influir políticament en el pensament de Macià.