EQUIPAMENTS
- Redacció / Les Borges Blanques

L’ajuntament de les Borges vol un conveni per a l’Espai Macià similar al de l’Espai Companys

A finals del 2020, quatre administracions van firmar un acord per reobrir i reimpulsar el centre del Tarròs dedicat a Companys, que incloïa aportacions econòmiques de Diputació i Generalitat.

(foto: Xavi Minguella)

A finals del 2020, l'ajuntament de Tornabous, el Consell Comarcal de l'Urgell, la Diputació de Lleida i el departament de Justícia de la Generalitat van firmar un conveni de col·laboració per reobrir i reimpulsar l'Espai Lluís Companys que hi ha al Tarròs, dins el terme de Tornabous, i que estava tancat des del 2019. Segons aquest acord, vigent del 2021 al 2024, la Diputació aportarà 160.000 euros en total i la Generalitat 80.000 –canalitzats a través del Consell Comarcal– per al funcionament del centre d'aquest municipi urgellenc de 800 habitants.

Ara, l'ajuntament de les Borges demana que les mateixes administracions s'impliquin també amb l'Espai Macià, que està obert des de fa 10 anys, temps durant el qual s'ha finançat únicament amb les arques municipals. Es considera que també és un equipament que depassa l'àmbit local i "d'importància nacional". L'alcaldessa de les Borges, Núria Palau, explica que al novembre es va reunir amb la vicepresidenta de la Diputació per plantejar-li un conveni "i ens van dir que no, ras i curt". Dissabte passat, el dia de Nadal, Palau va aprofitar la presència del president de l'ens provincial, Joan Talarn, a l'acte d'homenatge a Macià que es fa a les Borges per traslladar-li de nou la petició, a la qual Talarn hauria respost afirmativament i que estaven oberts a treballar-hi, segons confirma l’alcaldessa. Dos dies després, però, des del consistori s'emetia una nota de premsa en què s'insistia en "la necessitat que la Diputació col·labori amb el manteniment de l'Espai Macià, de la mateixa manera que ho fa la Generalitat mitjançant el departament de Justícia, la Direcció General de Memòria Democràtica i la Xarxa d'Espais del Memorial Democràtic". Consultada per aquest periòdic, la Diputació no ha volgut valorar públicament la petició municipal.

Pel que fa al paper del departament de Justícia, de moment només hi ha la recent adhesió de l'ajuntament de les Borges a la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica, que es va firmar a principis de novembre durant la visita de la consellera Lourdes Ciuró a la comarca i que feia anys que havia caducat. En relació a una possible aportació econòmica de la conselleria per al manteniment de l'Espai Macià, que la nota de l'ajuntament assegurava que existia i estava pressupostada, Justícia només confirma que "hi haurà una partida" però "no podem avançar encara la quantitat". L'alcaldessa, Núria Palau, apunta que el departament es va comprometre a firmar un conveni "i suposo que mantindran la paraula". "L'ideal seria que es fes a quatre bandes", conclou Palau.