- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges manté la presencialitat de la Fira de l'Oli però sense concert, Tres Tombs ni àpats populars

Després que el 2021 es fes íntegrament en format virtual, el consistori i el patronat tiren endavant el certamen als pavellons habituals de la capital garriguenca.

L’ajuntament de les Borges Blanques i el Patronat Fira de les Garrigues treballen aquests dies en la preparació i muntatge de la 25a Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i 59a de les Garrigues, que es preveu celebrar el cap de setmana del 21 al 23 de gener de forma presencial. En aquest sentit, als pavellons municipals ja s’estan instal·lant les estructures habituals dels estands, que han d’acollir, segons fonts municipals, 30 expositors del sector oleícola i 49 d’altres tipus. 

El certamen recupera la presencialitat després que l’any passat s’optés per un format íntegrament virtual degut al context sanitari de la Covid. No obstant això, finalment s’ha decidit prescindir dels actes de més aglomeració de persones com els Tres Tombs del diumenge –inicialment es volien fer però es van apuntar poques carrosses–, el concert de dissabte a la nit i els dinars populars que normalment es feien el divendres i el dissabte. Una de les activitats paral·leles associades a la Fira, la Cursa de l’Oli que organitza el Club Atlètic Borges, sí que es manté, però amb el topall d’inscripcions rebaixat a 350 corredors.

Tot i l’aposta per la presencialitat, la Fira tornarà a tindre la plataforma digital de l’any passat on poder comprar els productes dels expositors, amb versions en català, castellà, anglès i francès. Pel que fa als assistents als pavellons, l’organització marcarà un únic sentit de circulació i aplicarà els protocols sanitaris del moment. També s’ha ampliat l’Espai Gastronòmic del Pavelló de l’Oli per poder garantir distàncies de seguretat entre les persones assegudes.

L’ajuntament va informar ahir que la persona encarregada d’inaugurar la Fira serà la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, i la cloenda anirà a càrrec de la cuinera Teresa Carles. Pel que fa a les presentacions prèvies, aquesta vegada se’n farà una de sola, a Cervera aquest divendres dia 14. N’hi havia prevista una a Bellaguarda però el context sanitari l’ha fet anul·lar.

La temporada de la represa
Abans de la de les Borges Blanques, ja es va recuperar la presencialitat d’altres certàmens oleícoles de la comarca, com la Primera Premsada de la Granadella, la Fira de l’Oli Verd de Maials o la Fira de Santa Caterina d’Arbeca, celebrades a l’octubre i novembre, abans de l’esclat de la gran onada de contagis de Covid del desembre i gener.