CARRETERES
- Redacció / Castelldans , El Cogul , Granyena de les Garrigues , Torrebesses

El Govern es desentén d’arreglar l’eix de Castelldans a Torrebesses

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, al·lega que es tracta d’una via de titularitat municipal, malgrat que consti com a estructurant primària des de l’any 2007.

(foto: X.F.)

"No és una carretera de la Generalitat, sinó que es tracta d'una via de titularitat municipal i, per aquest motiu, el condicionament no correspon a la Generalitat". Així de curta i taxativa és la resposta que el vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern, Jordi Puigneró, ha transmès al grup parlamentari de la CUP, que a l'octubre va presentar una proposta de resolució per tal que es fixés com una prioritat el condicionament de l'itinerari que uneix la carretera C-12 a Torrebesses amb l'autopista a les Borges i l'autovia a Bellpuig, i que passa per Granyena, el Cogul i Castelldans, l'anomenat Eix Transversal de Ponent. 

Una reclamació àmplia 
Part del recorregut, el que va de les Borges a Castelldans, està en bon estat, ja que coincideix amb la carretera C-233 de titularitat autonòmica, però de Castelldans a Torrebesses, sobretot el tram Cogul-Granyena, està molt deteriorat. Tota aquesta part pertany als ajuntaments, que es mostren incapaços d'assumir econòmicament les millores que requeriria i reclamen a la Diputació, d'una banda, que l'inclogui al Pla Zonal, i al departament de Territori, de l'altra, que la consideri com una via estructurant primària, tal com ja consta al Pla Territorial Parcial de Ponent de l'any 2007 i, en conseqüència, hi facin les millores corresponents.

En aquest sentit s'han manifestat en els últims mesos un total de 13 ajuntaments garriguencs, així com la plataforma Rescap-2 i la CUP de Ponent. Tots consideren, a més, que l'alliberament del peatge de l’autopista és una oportunitat "per vertebrar les comunicacions a la plana de Lleida". A finals de novembre, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, va manifestar que aquest era un eix "essencial i estratègic" i que seria "una de les inversions que caldrà tenir en compte en els pròxims exercicis pressupostaris".