CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Més de 20 curtmetratges aquest cap de setmana a les Borges

Adreçats a diferents franges d'edat, es projectaran a l'Espai Macià i al Casal Marino com una branca paral·lela del festival Galacticat, nascut a Tàrrega el 2014.

Aquest cap de setmana es projectaran a les Borges més de 20 curtmetratges. Serà el festival Off Galacticat, una branca paral·lela del festival Galacticat que se celebra a Tàrrega des del 2014 i que ja compta amb sessions a altres municipis, com Mollerussa, Penelles i Sabiñánigo. A les Borges ho organitza l'àrea de Cultura de l'ajuntament i la intenció és que no quedi en una sola edició sinó que tingui continuïtat en els pròxims anys. El cartell d'aquesta primera edició és obra de l'artista borgenc Josep Patau.

Espai Macià i Casal Marino
El festival començarà divendres a la tarda, a la sala superior de l'Espai Macià, amb cinc curtmetratges per a públic a partir de 12 anys i un debat amb Ramon Bochaca, director de Galacticat, i Núria Palau, alcaldessa de les Borges. El dissabte al matí, al Casal Marino, Anna Solanas i Marc Ribas impartiran un taller de stop motion per a infants a partir de 8 anys i, a la tarda, a l'Espai Macià, es projectaran quatre curts de gènere fantàstic per a adults, amb un debat posterior entre Isma Conejero, realitzador audiovisual, i Ariadna Salla, regidora de Cultura. A les 11 de la nit hi haurà sessió golfa de cinema de terror que culminarà amb el col·loqui entre Ramon Sanmartín, realitzador audiovisual, i Marc Macià, historiador i cinèfil.

El festival continuarà diumenge al matí amb curtmetratges d'animació per a públic familiar a l'Espai Macià i el debat entre Miriam Paredes, directora d'art de Galacticat, i Montse Esteller, historiadora de l'art. A la tarda clourà el cicle una sessió de quatre obres per a tots els públics i el debat entre Ramon Bochaca, director de Galacticat, i Íngrid Florejachs, tècnica de Joventut. L'organització subratlla que s'han tingut en compte criteris de paritat en la tria, és a dir, que homes i dones siguin per igual creadors, protagonistes o objecte de reflexió.

Antecedents
Els organitzadors recorden que a les Borges hi havia hagut fins a quatre sales de cinema, avui desaparegudes, però que "el públic ha demostrat un alt interès cada cop que s'han muntat passis puntuals". Entre els anys 2004 i 2006 ja hi va haver a la capital garriguenca una mostra de curtmetratges, anomenada Borges en Curt, que organitzaven l'ajuntament i una associació cultural. De cara al febrer també es preveu un nou cicle de curtmetratges en col·laboració amb Òmnium Cultural.