- Redacció / Arbeca

L'arbequina Airy Gras guanya el premi Antoni Maria Badia i Margarit

En l’apartat de divulgació de tesi doctoral per un treball sobre etnobotànica. Aquesta doctora en Biologia viu actualment als Estats Units, on va anar per fer una estada postdoctoral i hi continua amb una beca.

El pròxim dilluns 14 de febrer, l'Aula Magna de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB) acollirà el lliurament de la primera edició dels premis Antoni M. Badia i Margarit, que en l'apartat de divulgació de tesi doctoral ha estat per l'arbequina Airy Gras i el seu treball "Dades etnobotàniques de Catalunya: metanàlisi i bioprospecció". El premi el convoca la mateixa UB amb l’objectiu d’impulsar la redacció de tesis en català, així com també les recerques que tinguin presents la sostenibilitat, la perspectiva de gènere i la divulgació de coneixement, i està dotat amb 1.600 euros per cada categoria.

Entre el material presentat per Gras, doctora en Biologia, hi havia activitats de divulgació realitzades amb el Centre d'Estudis de les Garrigues, del qual és membre de la junta, com xerrades, tallers i caminades relacionades amb el projecte. Gras intervindrà a l'acte de manera virtual, ja que ara viu a Atlanta (Estats Units), on va anar inicialment per a una estada postdoctoral de cinc mesos i hi continua un any més amb una beca Margarita Salas. Allà, Gras testa els extractes de plantes que han estat citats als Països Catalans per tractar infeccions i comprova si tenien activitat antimicrobiana i quins compostos químics en són els responsables. Durant l'any passat va recollir un total de 77 plantes, que són les que ara s’analitzen a Atlanta.

A més del doctorat, Airy Gras té un màster en Fitoteràpia i és coautora del llibre "Plantes medicinals de Catalunya", que es va publicar a finals del 2020, fruit d’un treball d'investigació del grup de recerca en etnobotànica de la UB i de l'Institut Botànic de Barcelona.