ENERGIES
- Redacció

Tots els municipis, a excepció de les Borges Blanques, es podran beneficiar dels nous ajuts d'Acció Climàtica a la rehabilitació energètica d’edificis

El Departament, per mitjà de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), ha obert avui una línia d’ajuts de 5,74M€ destinada a millorar la qualificació energètica i augmentar l'ús de renovables als edificis dels pobles de menys de 5.000 habitants.

La Granadella ha instal·lat recentment plaques als edificis municipals (Foto: Aj. Granadella)

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), ha obert avui una línia d'ajuts de 5,74 milions d'euros destinada a la rehabilitació energètica d'edificis en municipis de menys de 5.000 habitants. S’hi podran acollir els veïns, empreses i Ajuntaments de tots els municipis de les Garrigues, a excepció dels de les Borges Blanques, que supera el topall i no està considerat “Municipi de repte demogràfic”. 

Els requisits per accedir al programa són que l'edifici sigui anterior a 2007, que l'actuació li suposi la millora d'una lletra en la certificació energètica (en la qualificació d'emissions de CO2), i que generi un estalvi mínim del 30% del consum d'energia primària no renovable.

Les actuacions poden estar relacionades tant amb la millora energètica de l'estructura dels edificis com amb la millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables. S’hi poden acollir edificis residencials, i també amb altres usos, com els industrials, a més dels Ajuntaments, i les comunitats energètiques locals. 

Per la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, el programa avança en la transició energètica “amb una visió de cohesió territorial, donant resposta al repte demogràfic que enfronten els municipis més petits". 

Els ajuts seran vigents fins al 31 de desembre de 2023 o fins que s'esgoti el pressupost.