ENERGIES
- Redacció / Juneda , Torrebesses

La residència municipal de Juneda s'autoabastirà d'electricitat amb plaques solars a la teulada

L’ajuntament de Torrebesses també està a punt de posar en marxa una instal·lació per subministrar la Casa de la Vila, les piscines, el consultori i l’escola.

L’ajuntament de Juneda ha aprovat el projecte per col·locar 116 panells solars fotovoltaics a la teulada de la residència municipal de la gent gran. La instal·lació suma 40 kW de potència i servirà per subministrar quasi tota l’electricitat que consumeix l’edifici. Aquest no és el projecte municipal d’energia solar en teulada amb més potència de la comarca però sí la que més en reuneix en un sol edifici. A la Granadella, per exemple, l’ajuntament va posar al gener una instal·lació de 67 kW, però amb plaques repartides en tres edificis municipals, amb la idea, també d’abastir el 90% del consum d’aquests.

Altres instal·lacions en edificis públics són la que hi ha a l’escola Joan XXIII de les Borges, de 20 kW, la de la sala del ball del Cogul, la de les antigues escoles d’Almatret, la del local de la gent gran de l’Albi o la de l’ajuntament de Llardecans. El projecte de Juneda es vol posar en marxa aquest any i tindria un cost de 43.800 euros, per al qual s’ha demanat un ajut dels fons Next Generation. “Si ens el donen, perfcet, però si no, ho farem igualment”, diu l’alcalde, Antoni Villas.

Projecte per a la Pista
A més del de la residència municipal, l’ajuntament de Juneda en té pensat un altre de més envergadura: aprofitar que s’ha de canviar la coberta d’uralita de la Pista Parc Alegria per posar-hi plaques solars fotovoltaiques. En aquest cas seria una instal·lació d’entre 100 i 120 kW de potència i, tenint en compte que la normativa permet abastir el consum de 500 metres a la rodona, la intenció és que des de la Pista es pugui subministrar l’escola, que està al mateix carrer, o fins i tot la Casa de la Vila, a poc menys de 400 metres. Aquest projecte, però, encara està en estudi.

A punt les plaques de Torrebesses per a quatre edificis
Un altre dels consistoris que aposta decididament per l'autoconsum energètic és el de Torrebesses, que a finals d’any va instal·lar plaques a la teulada dels vestidors de les piscines i del casal municipal, amb una potència conjunta de 40 kW, com la de la residència de Juneda. Ara només està a l’espera de resoldre els últims tràmits amb Endesa per poder activar el circuit, que generarà electricitat per a l’ajuntament, el consultori mèdic, les piscines i l’escola.

El consistori també treballa en un projecte que, més enllà del consum d’edificis públics, pugui abastir els veïns de la població. El govern municipal té pensada una finca on posar plaques, a partir de la qual poder incloure tot el poble dins el radi de 500 metres a què està limitada la normativa. La dificultat, però, ve per la ubicació de les mateixes, ja que només es cobreixen eels 500 metres des d’un extrem de la finca, que no és on s’han de posar les plaques. 

D’altra banda, l’ajuntament del Cogul, que ja va posar plaques a la teulada del Casal, en posarà pròximament a la Casa de la Vila per abastir el consultori mèdic, que és al mateix edifici consistorial.