CARRETERES
- Redacció / El Cogul , Granyena de les Garrigues

Granyena i el Cogul recomanen no utilitzar la pista que connecta els dos pobles pel mal estat del ferm

Granyena instal·la un cartell a la sortida del poble amb l'advertiment i reclama suport a les administracions superiors per la seva reparació. El Cogul també n’instal·larà un aquesta setmana.  

Cartell a l'inici de la pista al terme de Granyena (Foto: Aj. Granyena)

Els ajuntaments de Granyena i el Cogul recomanen no utilitzar la pista que connecta els dos pobles pel mal estat del ferm. Aquest matí, Granyena ha instal·lat un cartell per advertir els vehicles que no circulin per la via. Els propers dies, el Cogul també en posarà un. L’acció compta amb el suport de la resta dels consistoris de les Garrigues Altes. 

L'alcalde de Granyena, Francesc Esquerda, valora que, "després de tot l'hivern", la pista "està tan malament que fa impossible passar-hi". Per aquest motiu, assegura que, en primer lloc, pressupostaran quan costaria la reparació de la via, de titularitat municipal, per actuar-hi. Ara bé, també reclama que les administracions superiors hi contribueixin. Si no es així, Esquerda no descarta cap moviment, “fins i tot tallar-la”. L’alcaldessa del Cogul, Anna Torres, expressa que reparar la pista “és una qüestió d’interès comarcal” i rebla: “que una part de la comarca estigui comunicada amb l'altra no es pot carregar en dos pobles”.  

El tram entre Granyena de les Garrigues i el Cogul forma part de l’anomenat Eix de les Garrigues o Transversal de Ponent, que uneix la carretera C-12 a Torrebesses amb l'autopista a les Borges i l'autovia a Bellpuig, i que passa per Granyena, el Cogul i Castelldans. Els darrers mesos, la via ha sigut focus de reivindicació per part tant dels municipis del Segrià Sec i de les Garrigues, així com també de debat polític. La comissió de Polítiques Digitals i Territori del Parlament de Catalunya va aprovar la setmana passada una moció de la CUP a favor de prioritzar-ne l’arranjament. 

L’acció de Granyena i el Cogul s’inspira en la que van dur a terme els Torms i Bellaguarda l’agost de l’any passat a la pista que uneix tots dos municipis (entre la C-242 i l'L-701). A més de garantir la seguretat dels conductors que utilitzen la via, també buscaven cridar l’atenció de la Diputació o la Generalitat de Catalunya per la seva reparació. Finalment, la Generalitat en va assumir una reparació d’urgència tres mesos després, al novembre.