CARRETERES
- Redacció / L'Albi

El trànsit a l'N-240 s'ha reduït en un 54% des de l'alliberament de l'AP-2

Aquest matí han començat les obres de desmantellament del peatge de l’Albi, el segon que es desmonta després del de Lleida. Pròximament tocarà als de les Borges i Soses.

(foto: Subdelegació gov. esp. Lleida)

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) ha iniciat aquest matí les obres de desmantellament de les marquesines del peatge de l'autopista AP-2 a l'Albi, format per tres carrers o punts de sortida i/o entrada.

Coincidint amb l'inici d'aquestes obres, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, juntament amb el Cap de la Unitat de Carreteres de l'Estat a Lleida, Juan Antonio Romero, i responsables de les empreses adjudicatàries, ha visitat la zona. Després del desmantellament de la marquesina es rehabilitarà el ferm on hi havia les casetes. Un cop finalitzin les obres al peatge de l’Albi, es preveu que es faci el mateix als de les Borges Blanques i Soses.

La de l’Albi és la segona àrea que es desmantella, després que l’estiu de l’any passat s’alliberés aquest tram d’autopista de 61 quilòmetres. El primer va ser el de Lleida, situat al terme d’Alfés, on les obres van començar al novembre. Segons ha explicat avui el subdelegat José Crespín, per a aquell punt "s'està ultimant la redacció del projecte de reforma integral que ha de determinar la reordenació de la circulació".

Augment de trànsit a l'AP-2 i descens a la N-240
En la visita a l'Albi, Crespín ha explicat en aquest temps hi ha hagut "un canvi radical en la mobilitat de la ciutadania”. Segons les dades del Ministeri, el trànsit a l'AP-2 s'ha incrementat en un 67%, al passar d'una mitjana de 10.040 vehicles diaris a una de 16.820, en comparació amb les dades del mateix període de fa dos anys. Dins d’aquest increment hi ha el de vehicles pesants, que ha augmentat en un 148%, passant de 3.030 a 7.520 diaris. "Abans de l'alliberament dels peatges, els vehicles pesants representaven el 30% del trànsit a l'AP-2 i ara s'ha elevat al 44%", ha dit el subdelegat.

Pel que fa a la carretera N-240, i prenent també com a referència les dades de circulació en el mateix període de fa dos anys, el trànsit s'ha reduït en un 54% al passar d'una mitjana de 7.730 vehicles a 3.530. Dins d'aquest descens, la circulació de vehicles pesants és del 68%. Segons les dades del Ministeri, actualment el trànsit de vehicles pesants a la N-240 s'ha reduït al 8,83%, mentre que abans de l'alliberament era del 12,44.

Sis mesos sense peatges a l'AP-2
Tant l'AP-2 Saragossa-El Vendrell com l'AP-7 Tarragona-La Jonquera, que sumen conjuntament 375 quilòmetres a Catalunya, van finalitzar els contractes de concessió el 31 d'agost del 2021 i, a partir de l'1 de setembre, s’hi circula sense pagar peatge. Amb la reversió a l'Estat, és el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana l'encarregat de gestionar-les mitjançant l'adjudicació i formalització dels contractes dels serveis de conservació i manteniment.

Dins d'aquests contractes hi ha inclòs el desmantellament de les illes dels peatges, així com l'explotació de les àrees de serveis de Lleida i  de les Garrigues, que continuaran operatives. La durada del contracte de serveis és de dos anys amb possibilitat de tres anys més de pròrroga.