COMARCA, SOLIDARITAT
- Redacció

Crida massiva per recollir material d'ajuda humanitària per a Ucraïna

Ajuntaments i farmàcies centralitzen la recollida de material sanitari, roba d'abric i alimentació, una campanya que en molts casos es tancarà dilluns.

(foto: Marina López/ACN)

Aquesta setmana, molts ajuntaments s’han fet ressò de les campanyes que hi ha en marxa per recollir material divers per a les persones necessitades d’Ucraïna amb motiu de la recent invasió de l’exèrcit rus. Aquests dies es repeteixen pregons a molts municipis garriguencs en què es demana a la població que aportin les seves donacions als mateixos consistoris, a sales municipals, a comerços o a les farmàcies en cas dels medicaments i material sanitari.

Les llistes de materials sol·licitats són diverses, però fan èmfasi, sobretot, en roba d’abric, mantes, sacs de dormir, màrfegues, roba de llit, tovalloles, roba interior no usada, piles, llanternes, pasta dentifrícia, sabó, raspalls de dents, compreses, bolquers, gases, benes, apòsits, betadine, aigua oxigenada, guants de goma, tiretes, tisores, llet infantil en pols, tovalloletes humides, alcohol, xeringues, guants, analgèsics, esparadrap, llaunes i conserves de menjar, galetes, cafè, te, cacau en pols, etc. En alguns casos es portarà a Guissona, on la comunitat ucraïnesa ho farà arribar al seu país d’origen, i en altres a Montblanc, on es farà el mateix. L’entitat Lleida pels Refugiats també s’hi ha implicat i centralitza donacions. En molts municipis, però, el termini per fer-ho arribar acaba el dilluns dia 7. A Castelldans, en canvi, comença el dia 7.

A les Borges Blanques també s’han repartit guardioles a una trentena de comerços de la població i al consistori per recollir donatius per a la campanya de Creu Roja. En aquest cas, es poden fer fins el 16 de març. També es pot fer arribar material al local de Càritas de les Borges, a la Parròquia, el 9 i 10 de març de 6 a 8 de la tarda. 

Creu Roja les Garrigues també ha difós les diverses vies que té obertes per canalitzar l’ajuda humanitària a Ucraïna i que són a través del seu web, al telèfon 900 104 971, a través de transferències, SMS o bizum o amb ingressos a algun dels set comptes corrents que té habilitats per a l’ocasió.

Peticions peculiars a les Borges
Entre els pregons que han fet els diferents municipis, el de la capital garriguenca inclou un enllaç on s’amplia la llista de possibles materials “de primera necessitat” per donar i que, a més de productes alimentaris, roba o material sanitari, també indica elements molt més curiosos, com ara armilles antibales, cascos balístics, ulleres de visió nocturna, genolleres i colzeres tàctiques militars, equipaments i uniformes militars, walkie talkies de llarg abast o xarxes de camuflatge. Quant a material sanitari, la llista inclou altres elements estranys i de difícil abast per a la ciutadania com vacunes contra la grip, equips i aparells mèdics, instruments quirúrgics, taules d’operacions, màquines d’ultraso o hospitals de campanya. És l’únic consistori de la comarca que ha difós d’aquesta curiosa llista i, de fet, l’únic que en un missatge a les xarxes socials ha instat la població fer donacions “per als refugiats i soldats ucraïnesos”.