SOLIDARITAT
- Redacció

Surt cap a Ucraïna bona part del material d'ajuda humanitària recollit a les Garrigues

Dos trailers de l'empresa Transports Trota transportaran prop de 20 tones de medicaments, menjar, productes de cura i higiene personal, roba, peces d'abric, generadors i piles procedents de particulars, ajuntaments, ONGs i farmàcies de Ponent.

Un dels dos vehicles, en procés de càrrega. La companyia els ha rotulat amb missatges com "Driving for Ukraine" i "Humanitarian Aid" (Foto: M.R.C.)

Aquesta tarda, entorn de les 19h, dos tràilers de l’empresa lleidatana Transports Trota sortiran de la capital del Segrià en direcció a Ucraïna. Transportaran prop de 20 tones de material d'ajuda humanitària en forma de medicaments, menjar, productes de cura i higiene personal, roba, peces d'abric, generadors i piles procedents de particulars, d'ajuntaments, ONGs i farmàcies de Ponent. 

La companyia havia cedit inicialment part de les instal·lacions per recollir donatius a petició de diversos treballadors d'origen ucraïnès, però s’ha acabat convertint en un dels principals pols de la província des els quals s’ha centralitzat i donat sortida a les aportacions ciutadanes. Ho explica Maria Rosa Caselles, veïna de les Borges Blanques i directora de Recursos Humans de l'empresa, que assenyala com a la zona "no hi havia punts de recollida final, i des d'on enviar els materials".

A més dels donatius directes d'alguns ajuntaments com el de la Granadella, o d'entitats com Lleida pels Refugiats, que va aglutinar recursos recollits per molts consistoris, per exemple Arbeca, Aspa o Almatret, els camions també porten el material aplegat per les farmàcies de la província, entre les quals una desena de l'àmbit informatiu d'aquest periòdic, i organitzades en el marc del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida.

Treballadors d’origen ucraïnès de la companyia que han promogut la recollida. Quatre d’ells conduiran els camions fins a la frontera entre Polònia i Ucraïna (Foto: R.M.C)

Altres ajuntaments de la comarca com l’Espluga Calba, l’Albi o la Pobla de Cérvoles han fet arribar els materials col·lectats a Guissona o a Montblanc, on les comunitats ucraineses són nombroses i també han organitzat recollides i enviaments de materials.

Voluntaris de l’Espluga Calba porten material recollit al poble a Guissona (Foto: Ajuntament Espluga Calba)


Bona part de les campanyes de recollida de materials iniciades la setmana passada pels municipis ja han finalitzat. Tant des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament com d’entitats sobre el terreny insisteixen els últims dies en la importància de fer aportacions econòmiques, “més efectives per les entitats especialitzades” i menys costoses que el transport terrestre de materials.