COMARCA, CULTURA
- ACN / El Cogul

Descobreixen figures inèdites al conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul

Els investigadors de la recerca treuen a la llum una desena de pintures que es poden veure en un nou portal web.

(foto: Guillem Roset/ACN)

Una nova recerca arqueològica desenvolupada al conjunt de pintures rupestres de la Roca dels Moros del Cogul ha posat al descobert una desena de noves figures, fins ara inèdites, que aporten noves dades sobre les escenes representades i milloren el coneixement de les tècniques pictòriques emprades. Segons ha explicat el Departament de Cultura en roda de premsa, les noves descobertes seran accessibles al públic a través d'un nou web amb una visita virtual a tot el conjunt pictòric. La investigació d'Albert Rubio i Ramon Viñas ha aportat noves informacions sobre les característiques de les pintures, l'aparició de noves imatges i de noves parts de pintures ja conegudes i la millora del coneixement sobre els processos creatius.

Fins ara es tenien comptabilitzades una quarantena de figures en el conjunt rupestre, amb la nova investigació se'n compten 52. Entre les pintures que han aparegut destaquen figures inèdites com les restes d'un nou bòvid, restes d'un possible animal, restes d'un cèrvid, restes d'un bòvid ja conegut, noves restes que indiquen la presència de la segona figura de dona sobreposada i noves restes que configuren la presència d'un antropomorf i un nou quadrúpede.

També han aparegut noves evidències dels detalls tècnics i formals que han permès definir millor parts representades de bòvids, cèrvids i restes humanes. Així hi ha restauracions, repintades o combinacions bicolors castany-negre castany-vermellós i negre de les figures humanes. En concret, les franges en diagonal amb castany vermellós sobre el negre de les faldilles i els perfilats negres. També el collaret o bossa d'una de les figures que s'havia interpretat antigament com el pit d'una dona i que recolza la presència d'ornaments de tipus ritual. També s'ha identificat la funda fàl·lica d'una altra de les figures que en anteriors treballs s'interpretava com un penis.

Pel que fa als gravats, s'han registrats nous agrupaments amb elements geomètrics, possibles restes d'animals i grafits de diferents èpoques al sector centreesquerra de la cova. Els treballs han permès l'obtenció d'una imatge exacta del conjunt en l'actualitat que permet disposar d'una versió de seguretat de les pintures per la seva documentació i la preservació de cara al futur.

Els tècnics han realitzat un nou calc digital de la nova imatge actual del conjunt basat en la fotografia d'alta resolució a partir de la tècnica de la fotogrametria. El nou calc supera la darrera versió de 1985 i inclou les imatges descobertes en la recerca i ofereix una imatge més exacte i amb major detall. El procés ha permès construir un calc el més fidedigne possible sense modificar les pintures del conjunt rupestre.

Feta la recerca, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha desenvolupat un web per acostar els resultats de les investigacions al gran públic. Els usuaris podran visitar virtualment la Roca dels Moros del Cogul i accedir a la informació més actual del conjunt. La navegació permet fer una visita guiada i immersiva o bé una visita lliure. En tot els casos hi ha informació detallada de cadascuna de les peces i contextualització.

El procés de documentació de la recerca s'ha fet seguint el protocol de documentació d'art rupestre de Pla de gestió de l'Art Rupestre de Catalunya. En el marc d'aquest pla, s'està revisant i actualitzant la documentació dels abrics amb pintures patrimoni mundial amb la utilització de noves tecnologies, cosa que permet obtenir noves dades de les pintures.