COMARCA, OLI
- Redacció / Juncosa , L'Albi

Un oli de l'Albi, escollit com el millor de Catalunya de molins particulars

Oleum Flumen, del molí Albium, guanya als premis ESAO 2021-2022, organitztas per l'Escuela Superior de Aceite de Oliva. Les Cabanes, de Juncosa, obté el segon lloc en la categoria de cooperatives.

L’oli Oleum Flumen, elaborat pel molí Albium, de l’Albi, ha estat escollit com el millor de Catalunya en categoria de productors particulars per l’Escuela Superior de Aceite de Oliva als premis que porten el mateix nom, ESAO. Oleum Flumen és un verge extra, fet amb olives arbequines, i és considerat com el producte prèmium d’aquest molí que Núria Alzamora i Jaume Ciurana van obrir l’any 2019, tot i que anteriorment ja feien el seu propi oli en altres instal·lacions. De fet, la marca Oleum Flumen havia estat d’un altre productor, amb finques a Vinaixa, però fa uns anys que va passar a Albium, igual que l’oli Ninou.

Els premis ESAO també han reconegut en aquesta edició un altre oli garriguenc, Les Cabanes Taste of Earth, de Juncosa, en aquest cas en la categoria de cooperatives. Les Cabanes és l’oli prèmium de la cooperativa agrícola Sant Isidre, i ha quedat segon, només superat per un oli de Riudecanyes (Baix Camp). L’any passat, la cooperativa juncosana va guanyar el guardó i, el 2020, ho va fer la de Bellaguarda.

ESAO és un centre de formació i promoció de l'oli ubicat a València que, amb aquests premis dividits per comunitats autònomes, vol consolidar un equivalent a les conegudes estrelles Michelin dins del sector de l'oli.