SERVEIS
- Redacció

La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues torna a prohibir el consum d'aigua de boca per la presència de plaguicides

Els vint-i-cinc municipis que formen part de l’ens n’informen als seus veïns per mitjà de pregons. Fa una mica mes d'un mes es va produir un episodi similar de contaminació que va deixar els pobles una setmana sense aigua potable.

Font de Vinaixa (Foto: Arxiu)

Els vint-i-cinc pobles de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues tenen prohibit el consum d’aigua de l’aixeta per la presència de plaguicides. L'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià, el Cogul, l'Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena, Juncosa, Llardecans, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca, Senan, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa, tots abastits amb aigua del pantà d'Utxesa, ja van patir un episodi similar a principis de maig, que els va deixar una setmana sense aigua potable.

L’avís arriba després que el passat 30 de maig, la Mancomunitat recollís mostres de l’entrada i sortida de l’aigua de la seva planta potabilitzadora. Els resultats de l’anàlisi han mostrat quantitats de metolaclor i terbutilazina superiors als límits establerts per la normativa vigent. A més de la prohibició de consum d’aigua, s’ha iniciat un tractament amb carbó actiu per eliminar la presència d’aquestes substàncies. Així mateix, avui mateix s’han pres noves mostres d’aigua per avaluar la presència dels plaguicides. 

L’Agència de Salut Pública ha informat a la Mancomunitat que la prohibició no afecta l’aigua de les piscines i que prendrà mostres de tots els dipòsits municipals que formen part de la Mancomunitat. 

Arran de l’anterior episodi, causat per la presència dels mateixos plaguicides, l’alcalde de Granyena i president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, expressava el desig d’avançar la presa de mostres i d'anàlisis de les aigües de consum i el seu tractament amb carboactius, a més de buscar un nou punt de captació per al seu sistema. En aquest sentit, apuntava a una captació del Pantà de l'Albagés.