CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges exposa una selecció d’obres del dissenyador Jordi Fornas

Autor de cartells i cobertes de discos i llibres de la revifalla cultural dels anys 60 en català. Es pot veure fins al 30 d’octubre a l’Espai Macià, el tercer lloc que l’acull, després de l’IEI i el Museu del Disseny de Barcelona.

(foto: Blue Collectors)

El 3 de setembre, a l'Espai Macià i en el marc de la festa major, s'inaugura l'exposició Fornas. La imatge de la Catalunya dels 60, amb obres del dissenyador barceloní Jordi Fornas (1927-2011), responsable de la imatge gràfica d'Edicions 62, dels inicis de la Gran Enciclopèdia Catalana, de la revista Serra d'Or i de la discogràfica Edigsa. La mostra és part d'una exposició més àmplia, comissariada pel també dissenyador gràfic Pau Llop, que es va estrenar l'estiu de l'any passat a l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) i entre els mesos de març i juliol ha estat al Museu del Disseny de Barcelona. L'Espai Macià, per tant, és el tercer lloc que dedica la sala expositiva a l'obra de Fornas.   

Cartells, discos i llibres
La mostra està formada per cartells i cobertes de discos i llibres dissenyats per Fornas, bàsicament del segell Edigsa i de l'editorial Edicions 62, en especial de la col·lecció de novel·la policíaca Cua de Palla, que dirigia Manuel de Pedrolo. També s'hi pot veure una selecció de fotografies en blanc i negre que Fornas feia per als seus projectes. De discos, n'hi ha de Raimon, Joan Manuel Serrat o Núria Feliu, entre altres. "Fornas és una baula imprescindible de tot l'engranatge de la revolta cultural dels anys 60 enfront del franquisme, perquè acaba dissenyant la música, els llibres, l'enciclopèdia de la nova cultura moderna en català", explica Pau Llop, "i això ha passat a pocs llocs del món, que una sola persona dissenyi tot un moviment cultural i, a més, Fornas ho feia amb una estètica molt moderna, fins i tot avantguardista, que avui definiríem com a contemporània", afegeix el comissari de la mostra. 

Aquestes peces estaran exposades a l'Espai Macià fins al 30 d'octubre. Uns dies abans de la clausura, el dissabte 22 al matí, s'ha programat una visita guiada pel mateix Pau Llop, seguida d'un vermut musical amb La Bodega i el col·lectiu de punxadiscos Natros Sols.