EQUIPAMENTS, TURISME
- Redacció / La Granadella

La Granadella confia poder obrir l'alberg aquesta tardor per a temporers i a la primavera per a usos turístics

L'ajuntament i l'Agència Catalana de Joventut han firmat aquest divendres un conveni per adherir l'equipament municipal a la xarxa pública Xanascat d'albergs de Joventut.

Representants de Joventut, del Consell i de l'Ajuntament, avui davant de l'alberg. (foto: Gencat)

L’alberg municipal de la Granadella ja fa mesos que està enllestit i ha acollit algunes pernoctacions, però encara no s’ha posat en marxa oficialment, cosa que l’ajuntament espera poder fer aquesta tardor. Tal com va avançar SomGarrigues, la intenció del consistori és poder destinar l’equipament per a estades de treballadors en època de collita de l’oliva i per a usos turístics, de joventut o familiars, durant la resta de l’any.

Aquest divendres, la directora general de l'Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, i l'alcaldessa de la Granadella, Atzara Noguera, han firmat un conveni per a adherir l'alberg, batejat com Garrigues Altes, a la xarxa pública d'albergs de Joventut, Xanascat. Ho han fet en un acte a la sala de plens de l'ajuntament on també hi han assistit el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, la coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Maricel Segú, la primera tinenta d'alcaldessa, Elena Llauradó, i el vicepresident del Consell Comarcal responsable de l’àrea de Joventut, Josep Bardia.

El conveni estableix un seguit de requisits comuns a la xarxa i, de moment, suposarà que un altre alberg de característiques similars acompanyi el de la Granadella en la posada a punt. Algunes de les coses que manquen, com la roba de llits, ja estan encomanats, però en falten altres, així com aprovar una regulació de preus pròpia. Pel que fa als usos per a temporers, el consistori ja va aprovar l’octubre passat una ordenança fiscal però falta la de normativa d’usos.

El primer de Xanascat a la comarca
L’alberg Garrigues Altes és a l’edifici dels antics pisos dels mestres, en una zona on també hi ha l’escola, l’institut de Secundària i la cooperativa agrícola. Té 17 places, repartides en sis habitacions de 2, 3 i 4 llits, majoritàriament al primer pis de l’immoble, on també hi ha dos lavabos, mentre que a la planta baixa hi ha la recepció, la bugaderia, la sala d’estar, una cuina-menjador i una habitació adaptada.

Les obres de remodelació van començar el 2018 i van acabar el 2021, i van consistir en reforçar l'edifici i millorar l'eficiència energètica i l'aïllament tèrmic i acústic. Amb l’adhesió a la xarxa de la Generalitat es converteix en el primer de les Garrigues que en forma part i en el segon de les comarques de Ponent, ja que només n’hi ha un altre a Lleida. A Almatret també hi ha un alberg municipal en funcionament, però no està adherit a Xanascat, i al Cogul fa temps que s’intenta desencallar la tramitació per legalitzar el que es va fer entre el 2012 i el 2013, cosa que el consistori espera que sigui imminent.