SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Clam contra la incineració de residus

Prop de mig miler de persones protesten a les Borges contra el projecte per utilitzar residus com a combustible a la planta de Tracjusa, en el que és una de les manifestacions més nombroses que hi ha hagut a la capital garriguenca.

(foto: Xavi Minguella)

Unes 450 persones es van manifestar dissabte a la tarda a les Borges Blanques, convocades per la plataforma Aturem la Incineradora, en contra de l’ús de residus com a combustible que Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) preveu fer a la planta de Tracjusa, situada entre Juneda, Puiggròs i les Borges. La manifestació, que és una de les més nombroses que ha vist la capital garriguenca, va començar a la placeta del Terrall, on es va llegir un manifest, i va recórrer part del nucli històric de la població per finalitzar de nou al Terrall.

El manifest lamentava que el departament d’Acció Climàtica hagués rebutjat tots els punts dels recursos presentats per la plataforma contra l’autorització del projecte –que va fer l’aleshores conseller de Territori Damià Calvet– i, en conseqüència, ratifiqués l’autorització, “menystenint la moratòria a la incineració aprovada pel mateix Govern sis mesos abans, el desembre de 2021”. La plataforma considera que el projecte per cremar 45.000 tones de combustible derivat de residus (CDR) és “una amenaça per a la salut” i alerta del nou projecte en què treballen conselleria i empresa, que suposaria multiplicar per quatre els purins i altres residus orgànics a tractar i, en conseqüència, multiplicar també els CDR necessaris per assecar-los.


(foto: Xavi Minguella)

“Volen transformar l’antiga Tracjusa en una planta d’incineració de residus i això, a més de les repercussions en salut, tindria efectes sobre la qualitat i la imatge de la producció agroalimentària de la comarca i, en particular, de l’oli”, deia el manifest, que instava els promotors i la Generalitat a apostar per altres mètodes de tractament de purins. “D’alternatives n'hi ha, i moltes, sense necessitat de cremar residus”, van dir els portaveus, que van enumerar casos d’altres iniciatives a Ponent. 

Els manifestants venien de les Borges, de Juneda, d’Arbeca, de Torregrossa, de Castelldans i d’altres municipis de les Garrigues i el Pla d’Urgell. Entre els assistents hi havia els alcaldes d’Arbeca, Torregrossa i l’Espluga Calba, regidors del grup municipal Borges per la República i la diputada tarragonina de la CUP Laia Estrada. Una de les crítiques de la plataforma va ser l’absència de representants del govern municipal de les Borges, que tampoc van assistir a la xerrada informativa del dia abans, tot i que la plataforma havia convidat l’alcaldessa, Núria Palau, a obrir l’acte. En aquest sentit, Palau va explicitar a l’últim ple municipal que, davant d’aquest conflicte, “creiem que ens hem de mantindre una mica al marge".