CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

El projecte Plançó per atansar els joves a les arts escèniques comença temporada a les Borges

Aquest divendres, al Pavelló de l’Oli, amb l’espectacle de dansa urbana Transmissions. Les Borges i Juneda són dos dels 15 municipis de Ponent que hi participen.

L’espectacle Echoes es va presentar al Festival Mil Maneres d’Alcoletge i va tancar la prova pilot del projecte a l'abril.

Aquest divendres 28 d'octubre, el Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques acull l'espectacle de dansa urbana Transmissions, que aborda la història d'aquesta disciplina, així com temes com el racisme o la lluita feminista. Serà l'estrena oficial del projecte Plançó, que busca atansar els joves a les arts escèniques, després de la prova pilot del passat febrer, març i abril a Lleida, Tàrrega i Alcoletge.

Els 15 ajuntaments coordinats en el marc del grup territorial de Ponent del Sistema Públic d'Equipaments Escènics i Musicals, entre els quals hi ha les Borges i Juneda, han programat set actuacions per aquest curs. Després de les Borges es farà un espectacle a Tremp el 18 de novembre i un a Balaguer el 2 de desembre. El 2023, el Teatre Foment de Juneda acollirà també una actuació. 

Avantatges per als joves
Plançó s’adreça a joves d'entre 12 i 20 anys que, si s'inscriuen a l'Oficina Jove, poden aconseguir d'entrades per 3 euros a cada espectacle. L'organització també posa a disposició dels participants el viatge compartit amb autobusos o microbusos fins a la localitat de les funcions. Per acabar, obre espais previs i posteriors a les actuacions perquè els joves puguin compartir una estona amb les companyies i puguin preguntar-los sobre l'espectacle. A les Borges, per exemple, els joves faran un taller de dansa. Des de la coordinació del projecte treballen amb l'objectiu que les propostes escèniques siguin variades i incloguin teatre, dansa i circ. Més enllà de prioritzar l'accés del jovent, els espectacles programats per Plançó estaran oberts a tot el públic.   

Punt de trobada de joves
La tècnica de cultura de l'ajuntament de les Borges Blanques, Meritxell Cucurella-Jorba, ressalta que el programa és "un espai de socialització amb el leitmotiv de les arts escèniques" i afavoreix una complicitat "molt especial" entre els participants garriguencs, que viatgen junts a les funcions. A Juneda, el grup de teatre ha crescut respecte del curs passat i a les Borges s'ha mantingut. Lleó Solans, un dels participants de les Borges que també fa teatre a Juneda, espera la nova edició de Plançó, ja que la prova pilot li va “agradar molt", explica, i li va donar confiança per actuar en les obres on surt. 

Presentació en roda de premsa
Aquest divendres mateix, al matí, hi ha convocada una roda de premsa a l’Ajuntament de les Borges per presentar aquesta iniciativa d’arts escèniques. Hi intervindran la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach; l'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau; el coordinador del projecte, Xavier Iglesias; el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives, i la tècnica de Cultura de les Borges Blanques, Meritxell Cucurella-Jorba.

Els altres municipis que participen a Plançó són Alcarràs, Alcoletge, Alpicat, Balaguer, Cervera, la Seu d'Urgell, Lleida, Mollerussa, Rosselló, Tàrrega, Torrefarrera, Tremp i Guissona.