CARRETERES
- Redacció / El Cogul , Granyena de les Garrigues

Tres cotxes retirats per la grua en un cap de setmana a la pista del Cogul a Granyena

Les incidències van coincidir amb un augment de visitants a la comarca pel pas del RallyRACC, però se sumen a les que ja hi ha habitualment en aquest tram.

El cap de setmana del 21 al 23 d’octubre, tres turismes van punxar a la pista entre el Cogul i Granyena i van haver de ser retirats per la grua. Aquest tram de l’Eix Transversal de Ponent és el que, actualment, està en més mal estat, ple de clots cada vegada més nombrosos i més grans, i ajuntaments i usuaris reclamen una actuació d’urgència per arreglar-lo. El cap de setmana passat coincidia amb el pas del RallyRACC per altres parts de la comarca, que va portar una nombrosa afluència d’afeccionats, alguns dels quals passaven per aquesta pista, de la que desconeixien l’estat en què es troba. Aquestes incidències, però, se sumen a les que ja hi ha habitualment en aquest punt.

En les darreres setmanes, els municipis de les Garrigues Altes han insistit en la necessitat de millora del tram, que qualifiquen d'intransitable i perillós, i alerten que es pot agreujar amb l'augment de trànsit pesant durant la campanya de l'oliva. També des de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec es denuncia “l'estat deplorable de
l'Eix Transversal de Ponent, especialment el tram entre Granyena de les Garrigues i el Cogul” i lamenten que, tot i les reiterades queixes, no s'hi hagi fet cap millora.

L'Eix Transversal de Ponent va de Torrebesses a Bellpuig, passant per Granyena, el Cogul, Castelldans, les Borges, Arbeca i Vilanova de Bellpuig, i connectaria la C-12 i, per extensió, les Terres de l'Ebre, amb l’autovia A-2, a més de passar per l'AP-2 a l’alçada de les Borges.

Per la seva banda, els ajuntaments del Cogul i Granyena han demanat un ajut a Acció Climàtica per fer millores a la pista, qualificada de via estructurant primària per la mateixa Generalitat al seu Pla Territorial Parcial de Ponent. Fins ara, del manteniment se n'han de fer càrrec els dos municipis, que tot just arriben als 150 habitants cada un.