CULTURA
- Redacció / Les Borges Blanques

L’homenatge a Joan Colomines a les Borges, pendent de l'espai

L’ajuntament es desvincula de l’acte, que s’havia de fer el dia 17 al Pavelló de l’Oli amb diverses personalitats polítiques, i l’organització busca la manera de tirar-lo endavant igualment.

Presentació de l'acte el passat dia 2, a l'Espai Macià. (foto: M.A.)

El dijous 17 de novembre s'havia de fer al Pavelló de l'Oli de les Borges un homenatge a Joan Colomines, metge, polític i escriptor barceloní (1922-2011) que va destacar en el camp literari als anys 60 i 70 i va ser una figura clau en la lluita antifranquista amb el Front Nacional de Catalunya (FNC), del qual va ser secretari general del 1969 al 1973. Posteriorment va formar part de CDC, amb qui va ser diputat durant tres legislatures als anys 80. L'homenatge l'impulsa el seu fill Joan-Ramon Colomines-Companys, a través del Memorial Joan Cornudella-Joan Colomines, i hi col·laborava l'Ajuntament, tal com es va explicar en roda de premsa el 2 de novembre.

L'acte preveia reunir intel·lectuals, polítics i activistes d'un ampli ventall ideològic, entre els quals els expresidents de la Generalitat Artur Mas, Quim Torra i Carles Puigdemont -aquest en vídeo-, però també Josep-Lluís Carod-Rovira, Isona Passola, Teresa Clota, Àlvar Valls, Ariadna Tarrats o Marc Macià i una fila zero amb Laura Borràs, l'alcaldessa Núria Palau, l'exalcalde i exdiputat Miquel Àngel Estradé o el poeta Amat Baró, que llegirien poemes de l'homenatjat. Tot plegat, acompanyat amb intervencions instrumentals i corals i referències a borgencs destacats del FNC com Joan Cornudella i Albert Tarrats.

Polèmica pel cartell
Finalment, però, el consistori s'ha desvinculat de l'acte, fruit de fortes desavinences amb l'impulsor. El detonant del conflicte va ser el cartell de difusió, que, segons el govern municipal (Junts), estava massa escorat vers un únic color polític (només hi havia fotos de Mas, Torra i Puigdemont, a part de l’homenatjat) i en va proposar un altre, mentre que Colomines-Companys defensava la institucionalitat dels personatges destacats a l’inicial, veia un veto en la decisió de l’Ajuntament i acusava l'alcaldessa de censura. Això, segons Palau, va ser “la gota que va fer vessar el vas”. “No són maneres”, sentencia l’alcaldessa. De moment, l'organització manté la intenció de tirar endavant l'acte, però busca la fórmula per disposar del pavelló i dels recursos necessaris.