SEGURETAT
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges farà demà la Junta Local de Seguretat, tres mesos després que se n'anunciés la convocatòria urgent

Es preveu l’assistència del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, i de la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés, càrrecs que habitualment no en formen part.

L’ajuntament de les Borges Blanques ha convocat per demà dimecres al matí la Junta Local de Seguretat, un espai en què s’estableixen les polítiques de seguretat local i es fixen els criteris de coordinació, col·laboració i cooperació dels diversos cossos de policia i altres serveis de seguretat que actuen al municipi. Aquesta reunió es va anunciar d’urgència a l’octubre, l’endemà de l’apunyalament mortal que hi va haver a la localitat, però el consistori la va condicionar a que hi poguessin assistir alts càrrecs que habitualment no en formen part, com el conseller d’Interior de la Generalitat, el subdelegat del govern espanyol a Lleida i el delegat del Govern a Lleida. La cita, per tant, quedava subjecta a les agendes respectives d’aquests representants, tot i que el govern municipal confiava que es pogués fer “en els pròxims dies”.

Finalment, tres mesos després, se celebrarà la Junta, a la qual assistiran el conseller Joan Ignasi Elena i la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés. A la subdelegació del govern espanyol a Lleida, en canvi, encapçalada per José Crespín, no tenen constància de cap invitació per part del consistori. L’alcaldessa, Núria Palau, tenia especial interès en l’assistència del conseller Elena, ja que, tal com va explicar al seu moment, li vol recriminar les declaracions que va fer uns dies després de l'apunyalament en el sentit que a les Borges no hi havia "un problema específic diferent al que hi ha en altres indrets del país".

L’última reunió, el 2017
L'any 2012, l'ajuntament i el departament d'Interior de la Generalitat van firmar un conveni de col·laboració en seguretat pública, tal com es fa a molts municipis on hi ha Mossos d’Esquadra i Policia Local, amb la idea d'estructurar i establir unes bases per a la coordinació entre policies. Un dels acords era la creació de la Junta Local de Seguretat, un espai compartit que el convoca alcaldia. L'última Junta que es va fer va ser el 2017. Poc abans de l’homicidi de l’octubre del 2022, l’alcaldessa havia manifestat la intenció de convocar-la per aquella tardor. L’apunyalament en va accelerar l’anunci, però la trobada s’acabarà produint tres mesos després.

Del conveni del 2012 se’n desprenia, també, la redacció d'un Pla de Seguretat, que des del consistori s'admet que ha quedat estancat. Aquest és un dels punts que reclama el grup municipal a l'oposició, Borges per la República, per ordenar i planificar els recursos. "No es pot repetir la falta de planificació que hi ha hagut amb la manca d'efectius de la Policia Local d'aquests darrers anys", diuen.